Meny
Vinregioner

Månadens Vin – September – Rioja Vega

Rioja Vega Reserva 2005 Rioja D.O.Ca.

Rioja Vega Reserva kommer från det torra och varma året 2005. Dessa utomordentliga omständigheter innebar att druvorna mognade perfekt och kärnfriskt och gav fylliga viner med särskilt mogna tanniner. Rioja Vega har en körsbärsröd färg, en ren, klar bouquet och intensiv smak. Aromer från plommon och bär, tobak och ek formar vinets komplexa, behagliga bouquet. Det smakar runt och fylligt och har producerats i modern, frukt betonad Rioja-stil.

Rioja Vega

Rioja Vega

 

 

 

 

 

Bästa adressen för ?na viner: Rioja

Rioja är Spaniens mest kända vinregion. Den ligger vid ?oden Ebro och sträcker sig från Sierra Cantabrias utlöpare över hundra kilometer längs ?oden i östlig riktning mot Saragossa. Häifrån kommer Tempranillo, den viktigaste spanska druvsorten. Så län-
ge man kan minnas är det denna druvsort som ligger bakom denna regions röda viner. Närheten till Frankrike har präglat stilen: traditionell Rioja mognar i fat av fransk ek ”barriccas“. Riojas viner präglas av ?na tanniner och livlig friskhet och kan lagras länge.
De moderna vinerna är muskulösa, har en djup färg, tydliga tanniner och intensiv fruktarom. Redan under renässansen införde Riojas vinodlare ett enhetligt märke
för sina fat, för att skydda sitt berömda vin mot imitationer. Sedan 1650 ?nns det certi?kat, som garanterar vinernas kvalitet och redan 1787 grundade vinodlarna ett förbund. Detta intensiva arbete med vinets kvalitet och det gemensamma varumärket, gjorde Rioja till den första D.O.Ca. regionen, den högsta spanska kvalitets-kategorin.

Tempranillo

Tempranillo

En historisk producent: Rioja Vega

Rioja Vegas ursprung går tillbaka ända till 1882. Det var då som Don Felipe Ugalde grundade sina bodegas i Haro. 1983 köptes godset av Group Principe de Viana och byggdes om komplett 2001. Endast 10 kilometer från Rioja Logroños huvudstad grundades en vinkällare, som har alla tekniska förutsättningar för att producera viner av allra högsta klass. Idag hör den till Riojas modernaste vingods.

Kvalitets-garantin: “Reserva”

Även den spanska vinodlingens kvalitetsnivåer uppfanns i Rioja: De rättar sig efter den tid som vinet mognar i barrique. Ju bättre ett vin är, desto längre mognar det i de små ekfaten. Genom exakta föreskrifter som utfärdats av D.O.Ca. ”Denominación de Origen Cali?  cada“ fastställs, hur länge vinerna ska mogna, innan vinodlarna får sälja dem. Ett Reserva ska mogna i 36 månader, vorav 12 månader i fat är obligatoriska.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar