Meny
Druvsorter / Vinkunskap

Vinsort Chardonnay

Chardonnay

Chardonnay

Den internationellt så framgångsrika sorten blir även i Tyskland allt populärare.
Chardonnay hör till världens mest omtyckta druvsorter. Den finns i nästan alla länder där vin odlas. Vinet passar till många tillfällen. I Bourgogne är det klostren som hand om sortens spridning och skötsel. Sedan många århundraden tillbaka står Chardonnay för stora vita viner från Bourgogne och även i Champagne spelar denna druvsort en viktig roll.

Odling

Chardonnay ställer lika höga anspråk på det geografiska läget som vitt vin från Bourgogne eller Riesling. Utkanter är därför olämpliga. Bäst drivs denna druvsort på djup, kalkhaltig och varm jord. Chardonnay har inga problem med vintern och är inte speciellt mottaglig för sjukdomar. Det är endast bärens tunna skal som främjar bildandet av Botrytis. Chardonnay planteras på vidsträckta ytor. Högre stammar främjar blomstringen. På hösten mognar den – precis som vit bourgogne – rätt sent och kan skördas kort före Riesling.

Smak

De flesta vinerna mognar torrt. Bredvid mognad i behållare av ädelstål är också mognad i barriques mycket vanlig. För detta ändamål är dock endast högvärdiga grundviner lämpliga. Friska, fruktiga viner blir ofta till mousserande viner. Doften av meloner, exotiska frukter, övermogna krusbär eller också inte helt mogna äpplen är typisk för Chardonnay. Viner av hög kvalitet har ofta mycket alkohol och extrakt. De är strukturerade och ihållande. Har de mognat i barriques, kompletteras de primära fruktaromerna av träaromer.

Njutning

Då Chardonnay säljs i olika kvalitetssegment från friskt kvalitetsvin till kraftig, torr druvselektion, kan vinet användas till de mest olika tillfällen. Lätta, unga viner passar bra till fisk och havets frukter. Kraftiga eller träbetonade viner passar både till stekta rätter och kraftig ost.

Chardonnayviner hos The Wine Company

1 Kommentar

  • Vin & mat – en liten handbok
    2013-10-21 at 16:43

    […] som serveras med karamelliserad lök och bandpasta. På grund av sin måttfulla syra passar Chardonnay perfekt till denna fisk. Bestämmer man sig i stället för en ung, enkel vinkvalitet, som framför […]

    Svara

Lämna ett svar