Meny
Vinets ursprung / Vinregioner

Vino Nobile di Montepulciano

Montepulciano

Montepulciano

Den lilla regionen Vino Nobile di Montepulciano är ett av Italiens mest kända vinodlingsområden. Redan för 450 år sedan blev detta vin omtalat  genom påvens (Paul II) vinkällarmästare.  Även diktare och poeter har under århundradens lopp berömt vin från regionen. Denna exklusiva region tillhör en av de 4 vinodlingsområden som 1980 fick den italienska ”vinlagens” högsta gradering, DOCG. Den viktigaste druvsorten i Vino Nobile är Sangiovese, precis som i regionen Chianti.  Sangiovese kallas här Prugnolo Gentile. Tillåtna är även andra druvsorter som Canniolo, men förstklassiga producenter väljer i regel Sangiovese. Trots att vinbergen ligger på 250 till 600 meters höjd, är det här varmare än i Chianti. Därmed blir Sangiovese här fylligare, kraftfullare och får mer kropp. Endast Sangiovesevinerna får bära det ädla namnet på etiketten. Andra viner, till exempel vita viner, som produceras här får marknadsföras under beteckningen Bianco di Toscana.

Italienska viner hos The Wine Company

Inga kommentarer

    Lämna ett svar