Meny
Druvsorter / Vinkunskap

Vinsort Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc kommer från Frankrike längs floden Loire. Sancerre och Pouilly-Fumé är namn, som varje vinkännare känner till. Denna druvsort har under senare år erövrat världen. Nya Zeeland har med en egen stil gjort vinet otroligt populärt och framgångsrikt.

Odling

Druvsorten är både känslig och stark på samma gång. Sauvignon Blanc är känslig för vårens frost och växer därför relativt sent, för att på sommaren nå sin maximala kraft och ihärdighet. Druvsortens saftigt gröna blad gör att de små, guldgula frukterna glittrar och glänser i solen.

På Nya Zeelands sandiga, steniga, fattiga, men väl dränerade jord är skördarna rätt små. Tack vare varma dagar och kalla nätter erhåller man ändå en bra balans och aromatisk intensitet på de långsamt mognande druvorna.

Smak

Sauvignon Blancs omisskännliga kännetecken är de kraftiga aromerma från krusbär, nyanserna av nyklippt gräs, örter och gröna frukter. Vinerna har ofta en unik mineralisk smak med motsvarande syrestruktur. Vinerna kan vara sommarlätta och eleganta med individuella anmärkningsvärda aromer. Viner från Nya Zeeland innehåller dessutom aromer från sparris och gröna bönor i kombination med citrusfrukter, mango och maracuja.

Njutning

Sauvignon Blanc passar fantastiskt bra till fiskrätter och havets frukter, som ostron och hummer, men även till pasta eller sallader med gräddsåser.

Sauvignon Blanc viner hos The Wine Company

Inga kommentarer

    Lämna ett svar