Meny
Vinregioner

Stellenbosch / Sydafrika

Sydafrika

Sydafrika

Stellenbosch / Sydafrika

Stellenbosch är den sydafrikanska vinodlingens hjärta och motor. Vinområdena kring den vackra lilla universitetsstaden hör till de mest betydelsefulla vid Godahoppsudden. Från den livliga, pulserande metropolen Kapstaden, som ligger knappt 60 km bort, märker man här inte mycket. Däremot ser man ständigt ett av Sydafrikas verkliga symboler – Taffelberget. Även havet är inom räckhåll, så att vinbergen regelbundet erhåller svalka genom en frisk bris från Indiska Oceanen. Dessa vindar, som i regel sveper in på eftermiddagen, torkar druvorna efter regn och skyddar dem mot röta. Vinodlarna har därför döpt dessa vindar till ”Cape Doctor“.

Stellenbosch förfogar förresten även över en betydande oenologisk forskningssanstalt. För 60 år sedan utfördes här de första försöken i temperaturkontrollerad jäsning. Något som idag hör till internationell standard.

Stellenboschs spektrum när det gäller druvsorter är mycket omfattande. Det börjar med den sydafrikanska specialiteten Pinotage och omfattar även klassiker som Chardonnay, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon och Merlot. Andelen Syrah växer ständigt.

Sydafrikanska viner hos The Wine Company

Inga kommentarer

    Lämna ett svar