Meny
Druvsorter / Vinkunskap

Druvsort Tempranillo

Tempranillo

Tempranillo

Tempranillo är en röd druvsort, som i Spanien visserligen endast ligger på andra plats när det gäller kvalitet, men som säkerligen ligger i topp när man pratar om kvalitet. Vid blandning med Garnachadruvan står Tempranillo för utmärkta röda viner, som kan lagras länge. Särskilt Tempranillo-viner från Rioja och Ribera del Duero är internationellt mycket kända.

Odling

Tempranillodruvan mognar tidigt, betydligt tidigare än till exempel Garnacha och har  små bär. Dessa har tjocka skal och innehåller mycket garvsyreämnen, vilket gör Tempranillo-viner mycket hållbara, trots den låga andelen syra. Vinerna från den druvsorten drar nytta av en reducerad skörd och når bäst resultat på kalkhaltig och djup jord.

Smak

Tempranillo-viner kännetecknas av en elegant mjukhet och söta tanniner. I motsats till Cabernet kan de därför redan drickas som unga viner, trots att deras starka sidor först utpräglas genom mognad i barriques. Beroende på mognaden hittar man i Tempranillo-viner aromer från körsbär, torkade frukter, plommon, bärfrukter samt nyanser av tobak, kryddor, läder, lakrits och mörk choklad.

Njutning

Lättare Tempranillo-viner passar utmärkt till spanska tapas, oliver och svamp. Till fylligare viner kan man rekommendera grillat lammkött och fårost.

Vi rekommenderar:

Cautivo

Cautivo

Montebuena

Montebuena

Rioja Vega

Rioja Vega

 

 

 

 

 

Vad tycker du om viner från Tempranillo druvan? Skriv vad du tycker i kommentarfältet.

1 Kommentar

  • Spaniens Bodega Altanza
    2013-10-21 at 16:59

    […] Cantabrias utlöpare över hundra kilometer österut i riktning mot Saragossa. Härifrån kommer Tempranillo, den viktigaste spanska druvsorten, som utmärker sig genom intensiv fruktarom och harmoniska […]

    Svara

Lämna ett svar