Meny
Druvsorter / Vinkunskap

Druvsort Sangiovese

Sangiovese

Sangiovese

Sangiovesedruvan är den viktigaste druvan i många av Toscanas röda viner: Det är den enda druvan som är tillåten i Brunello di Montalcino. För Chiantiviner måste 80 %  bestå av Sangiovese. Dessutom hittar man den i Vino Nobile di Montepulciano och i många ”Super Tuscans“.

Odling

Det väsentliga kännetecknet vid odlingen av Sangiovese är den långsamma och sena mognaden som ger ett fylligt, alkoholstarkt och långlivat vin. På grund av sin  starka växt föredrar Sangiovese lätt, kalkhaltig jord och torra lägen. Vid för mycket fuktighet och kyla tar tanniner och syra över. Sangiovese fungerar därför mycket bra med det frukt- och färgintensiva  Cabernet-Sauvignon.

Smak

Principiellt levererar Sangiovese ett torrt, något tanninhaltigt vin med en bouquet av körsbär. Det har en lätt men angenäm bitter nyans i eftersmaken och en intensiv rubinröd färg. Anmärkningsvärt hos mycket mogna Sangiovese är den intensiva plommonkryddan med nyanser av blommor och vilda bär.

Njutning

Sangiovese passar framför allt till kryddiga pastarätter och parmesan.

Vi rekommenderar:

Gran Sasso Sangiovese

Gran Sasso Sangiovese

Monte Vecchio

Monte Vecchio

Rocca Grimalda

Rocca Grimalda

 

 

 

 

 

 

Vad tycker du om viner från Sangiovese druvan? Skriv vad du tycker i kommentarfältet.

1 Kommentar

  • Medelhavsrätter
    2013-10-02 at 11:04

    […] vin från Toscana. Och till huvudrätten ett vin gjort på Italiens stora traditionella druvsort, Sangiovese, som hör hemma i mellersta Italien och levererar underbart eleganta och uttrycksfulla viner. Och […]

    Svara

Lämna ett svar