Ur Nebbiolo pressar man Barolo och Barbaresco. Barolo kallas med rätta för “Konungarnas vin“.
Odling
Flera försök att odla Nebbiolo utanför Piemonte har misslyckats. Förmodligen visar även namnet att vinet har en förkärlek till områdets speciella klimat: «Nebbia» betyder dimma och man tror att den sent mognande Nebbioladruvan trivs bäst där den första morgondimman bildas. Denna sensibilitet är orsaken till Nebbiolos ringa spridning.
Smak
De mörkröda, kraftiga Nebbiolovinerna har en bouquet av rosor och violer. Ibland även en ton av tjära. Utpräglade extrakt, tillräckligt med syra och robust struktur av garvsyreämnen. Detta leder till uttrycksfulla viner med ett enastående åldringspotential.
Njutning
Nebbiolo-viner passar utmärkt till kraftigt och smakfullt kött, kryddig ost, som till exempel mogen parmesan.
Vi rekommenderar:
Inga kommentarer