Meny
Kul/Bra att veta

Månadens Vin – Oktober – Vigneti di Montegradella

Valpolicella Classico 2007, Vigneti di Montegradella, Sartori di Verona

Valpolicella Superiore tillverkas av särskilt mogna druvor, på detta sätt uppstår vinets typiskt fruktiga karaktär. Beteckningen Classico gäller dessutom endast för fem byar i regionen. Detta område ligger mitt i vinområdet Montegradella. Vinet har en rubinröd färg och doftar intensivt av svarta vinbär. På grund av mognaden i träfat smakar vinet lite kryddigt. Vinets ihållande smak övertygar med mognad, överraskande djup, tanninerna är diskreta.

Vigneti di Montegradella

Vigneti di Montegradella

 

 

 

 

 

 

Passionerade Vinodlare

Företaget Sartoris historia är en historia om passion för bra vin. Den dynamiske grundaren och karismatiske patriarken Pietro Sartori började på slutet av det 19:e århundradet som innehavare av en Trattoria. Hans gästgivaregård var en mötesplats för regionens köpmän och företagare. Och känd för att man där kunde få ett gott glas ”rosso Veronese“. Det var inte lätt, att alltid ha högvärdiga viner på lager – alltså köpte Pietro Sartori 1898 sitt första vinberg i Negrar, vilket var grundstenen för ett ständigt expanderande familjeföretag.

Skräddarsydda viner

Ordagrant översatt betyder Sartori ”skräddare” – fortfarande idag är Pietros arvingar kända för att de förser kunder och vinälskare med skräddarsydda viner. Ändå bibehåller de regionens tradition utan att följa kortfristiga eller förgängliga modenycker. Företagets ledande personlighet är idag Andrea Sartori, Pietros barnbarnsbarn och en av de stora personligheterna bland italienska vinproducenter. Fackkunnigt stöd erhåller han av Franco Bernabei, Italiens berömda och mångfaldigt prisbelönade enolog.

En dröm om Italien – och bra viner

Norr om Verona, staden med den berömda opera-arenan, ligger ett av Italiens vackraste och mest kända vinområden: Valpolicella. Gardasjöns sydkust är inte långt borta – ett semesterparadis nu och förr. Därför var Valpolicella också ett av de första röda vinerna, som semester?  rare från norden upptäckte i Italien. Och det är lika populärt än idag! Inte att undra på, i nästan inget annat område är man så noga med att i första hand odla gamla italienska regionala druvor som här. Av dessa druvor tillverkas sedan de högklassiga vinerna.

Sevärdheter i denna region är de många små kyrkorna, de underbart vackra lantgodsen och historiska herrgårdarna  – en av dessa är familjen Sartoris Villa Maria som härstammar från 17:e århundradet.

Läs också: Vintips: Amarone – ett italienskt vin till middag

Inga kommentarer

    Lämna ett svar