Meny
Druvsorter / Vinkunskap

Vinsort Syrah (Shiraz)

Syrah är en gammal druvsort som ursprungligen odlades i Frankrike. Syrah är en druvorna i Chateauneuf-du-Pape-vinerna men den odlas även i Australien. Här kallas den istället för Shiraz. I Australien introducerades druvan redan 1830 och står idag för högsta kvalitet framför allt i Barossa och McLaren Vale. Syrah odlas även i Sydafrika, Kalifornien, Argentina och på Sicilien.

Odling

Då Syrah slår ut sent är den inte så känslig för sen frost. Vid ogynnsamma väderleksförhållanden mognar Syrah inte fullständigt,vilket på grund av den höga tanninhalten, kan orsaka en grön och omogen smak. Vid full sol slår den däremot snabbt om från mognad till övermognad och förlorar sin syra och sin mogna fruktiga arom. Därför anses Syrah vara problematisk. När mognaden är perfekt står Syrah dock för en av världens största viner.

Smak

Syrahs mörka saft ger ett vin med garvsyreämnen, pepprig krydda och bra mognadspotential. Typiskt för Syrah-viner är kraftiga aromer från vinbär, hallon och björnbär. Under mognadsperioden tillkommer nyanser av lakrits och choklad och senare även läder och peppar.

Njutning

Syrah-viner går ovanligt bra att kombinera med olika rätter. De passar utmärkt till rött kött med kryddiga såser, kalkon och rökt fisk.

Syrahviner hos The Wine Company

Inga kommentarer

    Lämna ett svar