Meny
Druvsorter / Vinkunskap

Druvsort Grüner Veltliner

Grüner Veltliner är Österrikes viktigaste druvsort och ger smakrika österrikiska vita viner. Här upptar den över en tredjedel av den totala odlingsytan men utanför Österrike har Grüner Veltliner liten spridning.

Odling

Grüner Veltliner växer på torftig men även på bördig jord. Den mognar på senhösten och ger kryddigt fruktiga viner. Särskilt bra växer druvan Niederösterreich. Här får man eleganta och mineraliska viner då den växer på Wachaus steniga jord.

Smak

Karakteristiskt för Grüner Veltliner är den grön-gula färgen, men som med tiden övergår i en härligt gyllengul färg. Vinerna präglas av en intensiv bouquet och friskhet. Typiskt är angenäma nyanser av vitpeppar men också tobak. Imponerande är också de intensiva aromerna av citrusfrukter och persika. Högkvalitativa viner av denna druvsort kan absolut lagras.

Njutning

Grüner Veltliner passar perfekt till Wienerschnitzel och grön sallad, som vintersallad. Dessutom rekommenderar vi rätter med sötvattensfiskar till detta vin.

Spännande viner från Österrike

Inga kommentarer

    Lämna ett svar