Meny
Mattips / Vin & Mat

VILT & VIN (1/2)

Nu när ett gyllene ljus skimrar i skogen, träden är klädda med färgglada löv och dagarna blir allt kortare, är det dags för den kulinariska tid då man serverar goda vilträtter. Vilt har ett härligt aromatiskt kött, men vilt kan också vara väldigt varierande. Därför kan man behöv tänka till när man väljer ett vin som passar. Här ger vi några tips på temat vilt & vin.

En grundregel är: ju tyngre köttet är desto fylligare och kraftigare bör vinet vara.

Viltfågel som fasan:
Fasan har ett mycket mjukt kött och passar med fina och späda viner. Ett vin som har lite eller inga tanniner. Välj gärna ett fylligt Riesling vin, som till exempel torr Spätlese från Pfalz.

Ankstek:
Ankstek har ett fettrikt och kraftigt kött. Här passar kraftiga röda viner med välstrukturerade tanniner. Ett förslag är Carmenère från Chile eller Malbec från Argentina. Dessa viner är fylliga, men samtidigt sammetslena och mycket harmoniska. Ankbröst kan t ex serveras med ett australiensiskt Shiraz vin eller ett tyskt Spätburgunder.

Kanin:
Kanin hör till de lättare vilträtterna. Ett passande är ett torrt ”Riesling-Spätlese” eller ett fruktigt vitt Bourgognevin.

… läs mer om detta i andra delen nästa vecka.

Vi rekommenderar:

Paradiesgarten Deidesheim Riesling GG

Paradies-garten Deidesheim Riesling GG

Urmeneta Carmenere

Urmeneta Carmenere

Hardys Stamp Shiraz

Hardys Stamp Shiraz

Louis Jadot Bourgogne Aligoté

Louis Jadot Bourgogne Aligoté

Inga kommentarer

    Lämna ett svar