Meny
Druvsorter / Vinkunskap

Druvsort Zinfandel

Efter flertalet undersökningar tror man att Zinfandel kommer från Kroatien. Idag är är dock Zinfandel-vinerna från Kalifornien mest kända. Mycket nära släkt med Zinfandel, är Primitivodruvan, som framför allt odlas i Italien och som kommer från samma druva från Kroatien.

Odling

Zinfandel utvecklar olika stora druvor. Det ger druvor med olika mognad, och olika hög sockerhalt vid fullmognad. Resultatet är fylliga, alkoholstarka och mörka viner. Genom druvornas olika mognad är Zinfandel en utmaning för vinodlare då det vid skördetid finns både helt mogna och omogna gröna druvor. Samtidigt tillhör druvorna en av de mer robusta sorterna some ger en riklig skörd.

Smak

Karakteristiskt för bra Zinfandel-viners doft och smak är kryddade nyanser (kryddpeppar, kanel, svartpeppar, mint) och söta aromer från hallon, björnbär och svarta körsbär. Druvornas höga sockerhalt leder hos mycket jästa viner till en hög alkoholhalt på cirka 13,5 – 16 %. Odlingsområdet har ett stort inflytande på vinets karaktär och avgör om det är svarta eller röda frukter som står i förgrunden.

Njutning

Man bör njuta av Zinfandel-viner medan de är unga. De bör drickas redan efter cirka 5 till 8 år. De är utmärkta till de mest olika sorters grillad eller stekt fisk, eller stekt kött, som till exempel lamm- eller oxkött.

Vi rekommenderar:

Twin Oaks Zinfandel

Twin Oaks Zinfandel

1 Kommentar

  • Fakta om Zinfandel
    2016-07-20 at 15:20

    […] Zinfandel har blivit en alltmer populär druva och det har kommit flera sorter under de senare åren. Många gillar helt enkelt smaken, och det finns många sorter med olika karaktär att välja mellan. Zinfandel är en blå vindruva från arten Vitis vinifera. Av den kan man göra både rött och vitt vin, rosévin, mousserande vin och portvin. I det här inlägget vill vi berätta lite mer om druvan och dess historik. Sist berättar vi också lite om några specifika viner som vi rekommenderar. […]

    Svara

Lämna ett svar