Meny
Vinregioner

Penedes (Spanien)

Penedes är Kataloniens största odlingsområde. Trots att detta område står i skuggan av regioner som Rioja har det nästan obemärkt haft en  framgångsrik utveckling. Redan tidigt var produktionen så stor att man kunde försörja grannlandet Frankrike med vin. Där härjade nämligen vinlusen.

Med sina många innovationer har Penedes spelat en dominerande roll sedan 60- och 70-talen. Nyheter som temperaturkontrollerad jäsning, nyplantering av vinberg och utvidgningen av druvsorterna har resulterat i områdets framgång.

Vinbergen sträcker sig från 250 meter upp till 800 meter över havet och här växer många olika druvsorter. Penedes består av tre delar. I den lägre och rätt varma delen växer sorter som Monastrell, Garnacha eller Carinena. I den mellersta något svalare delen hittar man för produktionen av Cava viktiga sorter som Parellada, Macebeo och Xarel-Lo. Längst upp finns många intressanta sorter för vitt vin som Riesling, Gewürztraminer och Chardonnay .

Inga kommentarer

    Lämna ett svar