Meny
Kul/Bra att veta

Grenache (Garnacha)

Grenache - Garnacha

Grenache - Garnacha

Grenache hör till de mest odlade druvsorterna i världen. Man förmodar att denna druvsort ursprungligen kommer från Spanien där den heter Garnacha. Stor spridning har Grenache även i Sydfrankrike, t.ex. vid floden Rhône, där den ingår i toppviner som Chateauneuf-du-Pape.

Odling

Grenache är tålig och klarar varma, torra förhållanden och stark vind. Druvorna mognar tidigt och ger under svåra förhållanden karaktärsfulla viner. Vinerna är fruktiga, alkoholrika och har lite tanniner och färgämnen. Därför förädlas dessa viner ofta med tanninhaltiga viner till cuvéer. I Spanien blandar man Grenache med Tempranillo, i Rhonedalen med Syrah och Mourvèdre.

Smak

När vinet är ungt präglas det av sin lysande röda färg. En underbart fruktig bouquet sprider kraftiga och friska aromer från svarta vinbär och blåbär. I gommen känns detta vin mycket fruktigt, balanserat, mineraliskt med ihållande eftersmak. Då vinet åldras snabbt, förändras dess färg till tegelrött redan efter cirka ett år.

Njutning

Garnacha är ett mångsidigt vin och passar utmärkt till grillad fisk, skinka, mild ost eller spanska tapas.

Vi rekommenderar:

Espigoule Cotes du Rhone

Espigoule Cotes du Rhone

Torrelongales Garnacha

Torrelongales Garnacha

Inga kommentarer

    Lämna ett svar