Meny
Vinregioner

Original Bordeaux från Lübeck – Rotspon Bordeaux

Hanseaternas Rotspon-Bordeaux

Lübeck

Lübeck

Redan under medeltiden var franskt vin mycket eftertraktat. Det tjänade som handelsvara för Hansans köpmän på Nord- och Östersjön. Tack vare sitt geogra?ska läge vid Atlantens kust, var vinerna från Bordeaux lätta att transportera på havet och blev så till en viktig exportvara. Rotspon hade sitt ursprung under denna tid. Vinet köps på fat i Frankrike och fylls på de karakteristiska ?askorna i Lübeck. Namnet Rotspon kommer från de fat, i vilka vinet transporterades. På plattyska betyder ”spon“ alltså trä. Dessa barriques med 225 liters innehåll kunde nätt och jämnt ?yttas av en man, vilket gjorde att de passande utmärkt för handeln till sjöss. Under transporten till sjöss mognar vinet bättre än i de stora faten på land. Dessutom ger detta ?nt rostade trä vinet en alldeles speciell smak. Det sägs att till och med Napoleon föredrog det ?na Rotspon från Lübeck före de Bordeaux-viner som såldes i Frankrike…

Tysklands äldsta vinhandlare Carl Tesdorpf

Carl Johann Tesdorpf

Carl Johann Tesdorpf

Vi köper vår Rotspon hos Weinhaus Carl Tesdorpf, Tysklands äldsta vinhandel. Redan 1678 började patricierna i Lübeck att handla med dyrbara franska viner. Än idag väljer Carl Johann Tesdorpf personligen ut faten i Bordeaux, som han sedan transporterar till Lübeck för att utföra tappningen i enlighet med den gamla traditionen. Vi har köpt ett parti av hans dyrbara vin?askor och är den enda vinhandel, som förutom Tesdorpf själv, säljer detta Rotspon.

2009: Ett grandiost vinår i Bordeaux

Handelsrutt

Handelsrutt

2009 hör till historiens absolut bästa och mest framgångsrika Bordeaux-årgångar. Internationella kritiker har gett årgången högsta betyg. Den amerikanske kritikern Robert Parker skrev i sin Wine Advocate: ”2009 är den bästa årgången jag provat under mina 32 år i Bordeaux.” Året var varmt. Medan sommaren bjöd på tillräckligt med nederbörd var hösten torr. Druvorna var helt mogna och kärnfriska, vinerna aromatiskt fylliga, tanninerna och syran harmonisk. Till om med i klimatiskt bortskämda regioner som Bordeaux är sådana år sällsynta!

”Många Château-ägare säger, att 2009 var den bästa årgången någonsin – och jag kan
endast hålla med.”
Steven Spurrier | Decanter 2010

Lübecker Rotspon 2009, Bordeaux AOC, Weinhaus Carl Tesdorpf

Carl Johann Tesdorpf är mycket stolt över sin Rotspon 2009. Vinet präglas å ena sidan av en uttrycksfull frukt, som endast kan uppnås när druvorna mognat på ett perfekt sätt. Å andra sidan har vinet den struktur ett stort vin från Bordeaux ska ha: fina tanniner, harmonisk balans mellan volym och friskhet och härligt integrerade, diskreta nyanser från de träfat det mognat i.

Detta vin passar till oxkött, anka eller lamm. I Lübeck har man också gärna med sig detta vin som present…
Perfekt att njutas nu och fram till 2014.

Rotspon Bordeaux

Rotspon Bordeaux

1 Kommentar

Lämna ett svar