Meny
Mattips / Vin & Mat

Välj vin som förhöjer smakerna för ett mer balanserat julbord i år

Välj vin som förhöjer smakerna för ett mer balanserat julbord i år

Snart är det dags för det julbord, en mattradition som sitter djupt rotad hos många svenskar. Det är lätt hänt att det blir för mycket av det goda och att smakerna från de olika maträtterna tar ut varandra. En idé är att se julbordet som en traditionell middag och tänka nytt och servera viner som framhäver maten – istället för öl och snaps som kan upplevas starkt och tungt till maten.

Servera bara de rätter du verkligen tycker om och strunta i alla julbords-måsten. The Wine Companys vinexpert Eckhard Hillman tipsar om vin som passar utmärkt till några av våra vanligaste julbordsrätter. Ett tips kan vara att servera flera olika viner som passar särskilt bra till de olika rätterna genom hela måltiden för ett annorlunda och trevligt julbord.

1. Julskinka: Rocca Ventosa Monepulciano d´Abruzzo
Skinka passar bäst till ett milt men samtidigt inte för lätt rödvin. Montepulciano, uppkallad efter druvan med samma namn, är ett utmärkt tips till julskinkan. Detta vin har en låg syra med markerade tanniner och en mustig doft vilket gör att det passar väl till senapsskorpan på skinkan.

2. Köttbullar – Königschaffhauser Vulkanfelsen Spätburgunder Trocken
Köttbullar passar bra med ett lagom kraftigt rött vin med måttlig syra och mjuka tanniner. Ett tungt rött vin skulle ta över smaken av köttbullarna, därför behövs ett lättare och balanserat vin. En Pinot Noir från Tyskland eller Frankrike är därför ett utmärkt val.

3. Janssons Frestelse – Dr. Koehler Riesling Trocken Rheinhessen
Denna maträtt kräver ett friskt, saftigt och fruktigt vitt vin som ska passa bra med den krämiga potatisen såväl som till fisksmaken från anjovisen. Ett bra val kan vara en Riesling med mycket frukt och en balanserad syra som ger väl framträdande smak åt vinet, men som också tar fram den bästa smaken ur maträtten.

4. Lutfisk – Blue Ocean Sauvignon Blanc
Lutfisk är en speciell maträtt som också kräver ett speciellt vin. Eftersom rätten har en aningen pepprig och kryddig smak är en Sauvignon Blanc som inte är allt för torr ett bra alternativ. Blue Ocean från Sydafrika har alla de egenskaper som är typiska för en Sauvignon Blanc, men med mild syra och mycket harmonisk och rund smak.

5. Sill – Königschaffhauser Vulkanfelsen Grauburgunder
Att matcha vin till sill beror till stor del på vilken sås eller vilka kryddor som använts till smaksättningen av sillen. Vinet måste ha tillräckligt mycket syra för att mäta sig med syran i sillen, utan att det blir för mycket och syran i vinet tar över. Pinot Gris är därför en druva som ofta passar bra till denna typ av mat.

6. Prinskorv – Los Vascos Sauvignon Blanc
Korv är oftast en enklare maträtt som kräver en lätt, fräscht och fruktigt vin. Vinet måste också vara tillräckligt smakrikt för att mäta sig med styrkan i senapen som många äter till prinskorv. Los Vascos Sauvignon Blanc från Casablanca Valley i Chile är ett vitt vin som passar fint till korvens milda men ändå kryddiga smaker.

7. Gravlax – Chardonnay Private Selection Robert Mondavi
Lax är en mild och fin fisk som när den gravas balanseras av mer smakrika kryddor. En ekfatslagrad chardonnay är ett bra tips till lax, Chardonnay från Robert Mondavi passar utmärkt till gravlax.

8. Rödbetssallad – Chateau Beaulieu Rosé de Provence
Rödbetssallad är något söt och samtidigt krämig. Därför passar ett fint och lätt men samtidigt något kryddigt vin. Pinot Blanc eller Sylvaner är exempel på druvor som passar bra. Chareau Beaulieu ett fruktigt och välbalanserat rosévin som passar utmärkt till rödbetssallad.

9. Ris a la Malta – Champagne Sophie Baron Brut
Att servera Champagne till desserten är ett annorlunda och trevligt sätt att avsluta en måltid. Till en krämig och mjuk dessert som Ris a la Malta passar champagne ypperligt. Att servera champagne mot slutet är också ett bra sätt att pigga upp gommen efter en smakrik måltid.

The Wine Company är en helt ny aktör på den svenska marknaden för vin på nätet. Bakom satsningen står den ledande vinleverantören Hawesko Group. I sortimentet finns ett brett utbud av rött vin, vitt vin, rosévin, mousserande vin och champagne från regioner och druvor som är populära bland svenskarna. Viner som passar till alla typer av tillfällen och som normalt inte finns på Systembolaget. Bland guldkornen märks exempelvis det franska vinet Rothschild (Lafite) Merlot samt Monsanto Chianti från Italien.

Som kund handlar du enkelt och bekvämt ur vår vinshop online medan vi tar hand om resten. The Wine Company beaktar de speciella svenska föreskrifterna och EU-reglerna och vi tar hand om betalning av alkoholskatter för din räkning. Leverans sker från Hamburg direkt hem till dig.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar