Meny
Vinregioner

St. Estèphe / Bordeaux

Av de fyra exklusiva områdena i Haut Médoc är St. Estéphe den nordligaste och ligger längst bort från metropolen Bordeaux. Medan jorden i de andra regionerna till största delen består av grus, är jorden här mycket lerhaltig. Det betyder att vattnet rinner av långsammare. Det är en fördel en varm sommar. När sommaren är sval och fuktig behöver druvorna mer tid på sig för att mogna. Klimatet är moderat och påverkas tydligt av Atlanten.

Förr tyckte de flesta att viner från området var stränga eftersom  Cabernet-sorterna dominerade. Men eftersom Merlot växer utmärkt på lerhaltig jord har andelen ökat i cuvéerna. Det ger viner som är smidigare och mer harmoniska.

St. Estèphe kan inte leverera några så kallade ”första viner“ eller 1er Crus. Men man har trots det med 2ème Cru Chateau Cos d´Estournel ett av Haut Médocs, ja kanske hela Bordeaux, absolut största viner.

Franska viner hos The Wine Company

1 Kommentar

  • Pauillac - Bordeaux
    2013-10-22 at 15:14

    […] också: St. Estèphe, Pomerol – Exklusiv vinregion i Bordeaux, St. Émilion, Margaux och St. […]

    Svara

Lämna ett svar