Daniel Magnusson
Vi säger varmt välkomna till våra nya gästbloggare Daniel Magnusson och Christoffer Magnusson-Domeij! Du kommer framöver att träffa Daniel och Christoffer, två bröder med ett stort vinintresse, i vår blogg. Här berättar de om allt möjligt som är relaterat till vin. Mat och vin i kombination, vintrender, provningar och mycket annat. Idag får vi smaka på citronmarinerade pilgrimsmusslor och hängmörad biff med svampkräm och rödvinssås. Till det rekommenderar de en Champagne och ett rött vin från Frankrike. En perfekt nyårsmeny!
Bröderna är utbildade sommelierer. Daniel har tidigare arbetat som säljare på ett vinimportföretag och är idag säljare i IT-branschen. Men kvar har han sin passion för goda drycker och livets goda.
Christoffer Magnusson-Domeij
Christoffer är kökschef på SJ Service Academy. Han har dessutom vunnit en mycket prestigefull guldmedalj i Matlagnings-VM 2010 i Luxemburg, tillsammans med Stockholm Culinary Team.
Dags att lämna över ordet till Daniel och Christoffer. Idag har de testat en skumpa och ett rött vin som passar perfekt till amerikansk hängmörad biff.
”Först ut har vi provat två stycken viner, en Champagne och ett rött vin från regionen Margaux i Bordeaux, Frankrike.
Vi passade självklart även på att laga mat som var perfekt för dessa två riktigt bra viner.
Champagne Heidsieck Monopole
Champagnen har en ljus halmgul färg med små fina bubblor. Doften är ren med små flyktiga toner av gula mogna äpplen. En viss aning av grapefrukt, smörkola och jästtoner finns i bakgrunden.
Frisk syra och fyllig smak av mogna äpplen och mogen grapefrukt. Lång eftersmak som stannar kvar i några minuter. Aningen sötma finns trots att den är extra dry. Detta vin är perfekt för många tillfällen, kanske alla?
Som Lily Bollinger sa:
”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen.
Ibland dricker jag det i enrum.
I sällskap tycker jag det är obligatoriskt.
Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig.
Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås”
Vinet passar utmärkt till naturella ostron eller en klassisk hummersoppa. Men även till fördrink med lite snittar med anklever crostini eller enklare crostini med olivtapenade eller sardiner.
Vinet gifte sig riktigt fint med förrättens syra och smaker. Förrätten var en citronmarinerad pilgrimsmussla med sikrom, äpple, gurka och gräslöksmajonnäs. Receptet kan du läsa nedan.
Château Labegorce Margaux 1999
Färgen har en röd brunaktig ton, tegelfärgat. Vilket tyder på mognad. Doften har lakritstoner och svartvinbär, mörk choklad och cederträ. Medelfylligt med mogen smak av svartvinbär, mörk choklad och fat. Vinet har en bra syra och rund strävhet. Passar bra till kraftiga kötträtter av nöt eller vilt.
Idag drack vi det till amerikansk hängmörad biff med svampkräm, inlagd svamp och lök, parmesan och rödvinssås. Vinets fylliga och runda smak passar denna rätt väldigt bra. Se recept här.
Förrätt – Citronmarinerad pilgrimsmussla med sikrom, äpple, gurka och gräslöksmajonnäs
8 st pilgrimsmusslor
5 msk citronjuice
1 tsk citronzest
2 msk olivolja
Salt
Skiva pilgrimsmusslan tunt, salta och pressa över citronjuice. Blanda citronzesten med olivoljan och ringla över tallriken.
Gräslöksmajonnäs
2 dl skuren gräslök
2 tsk senap
2 tsk rödvinsvinäger
3 st. äggulor
4 dl rapsolja
Salt och peppar
Koka upp saltat vatten och förväll gräslöken hastigt i 10 sekunder. Spola av gräslöken i kallvatten och pressa bort överflödigt vatten, låt torka på hushållspapper.
Mixa gräslöken med rapsoljan i en mixer tills oljan är varm ca 60 grader.
Sila oljan genom en finmaskig sil och låt svalna. Blanda äggula, senap, vinäger och salt i en bunke. Vispa i gräslöksoljan i en fin stråle tills en grön och tjockmajonnäs.
Äpple och gurka
2 st. Ingrid-Marie äpplen eller (Granny smith)
½ st. gurka (skalad)
2 msk olivolja
1 msk citronjuice
2 tsk finskuren gräslök
Salt
Skär äpplen och gurka i halv centimeterskuber och blanda med olivolja och citronjuice och gräslök. Smaka upp med salt.
Sikrom
Häng av sikrom i kaffefilter för att ta bort överflödig vätska.
Servering
Lägg i pilgrimsmusslorna i botten av tallriken och lägg upp äpple, gurka och sikrom som en krans runt pilgrimsmusslor, garnera med färsk körvel eller dill.
Varmrätt – Hängmörad biff med svampkräm, inlagd svamp och lök, parmesan och rödvinssås
Biffen
800 g Hängmörad biff
Salt och peppar
Olja och smör att steka i
Torka av köttet med papper och salta och peppra. Värm olja i stekpanna lägg i köttet och stek 2 minuter på varje sida. Lägg i smöret den sista minuten. Ös köttet med en sked under tiden. Lägg köttet på nytt hushållspapper eller handduk och låt vila i 5 minuter innan det serveras eller skivas upp.
Svampkräm
3 msk olja
2 st. schalottenlökar
1 st. vitlöksklyfta
200 g skogschampinjoner
50 g Carl-Johansvamp
½ dl Portvin
2 msk crème fraiche
Salt och peppar
Fräs lök, vitlök i olja tills den är mjuk. Lägg i svampen och låt fräsa i 5 minuter. Häll på portvinet och låt koka in. Mixa allt i en mixer tillsammans med crème fraiche och salt och peppar till en slät kräm.
Inlagda kantareller och stek lök.
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika eller vinäger
2 st. lagerblad
5 st. svartpepparkorn
200 g kantareller
16 st. små röda stek lökar
Rensa svampen och förväll svampen. Skala löken. Koka upp vatten, socker, ättika, lök, svartpeppar och lagerblad. Låt svalna, lägg i svampen och låt stå och dra i en burk med lock i ett dygn.
Värm löken med lite smör i en panna, smaka av med salt och peppar.
Rödvinssås
2 msk olja
2 st. schalottenlökar
1 st. vitlöksklyfta
1 st. knippe färsk timjan
4 dl rödvin
4 dl kalvfond
2 msk smör
1 tsk rödvinsvinäger
Salt
Fräs löken, vitlöken, och timjan mjuk i oljan. Slå på rödvinet och reducera ner till hälften och slå på klavfond och reducera ner igen till hälften. Vispa i smöret och smak av med salt och vinäger. Sila av såsen.
Parmesan
Hyvla parmesanosten med osthyvel eller potatisskalare och lägg ovan på köttet.
Servering
Lägg svampkräm i botten på tallriken, lägg köttet ovan på, strö över svamp, lök och parmesan, ringla över rödvinssåsen.
1 Kommentar
Claes Johansson
2012-01-02 at 16:37Ska väl sägas att extra dry faktiskt är det samma som halvtorrt i champagnevärlden, så vinet bör ju ha en viss sötma.
Allt gott
Claes