Meny
Vinregioner

Ahr i Tyskland – En liten exklusiv vinregion

Ahrdalen hör visserligen till Tysklands minsta vinområden och är därför ett exklusivt område för röda viner. I den smala dalen, där vinbergen kan nå upp till 300 meters höjd dominerar Pinot Noir – Spätburgunder. Det rätt så nordliga läget mellan breddgraderna 50 och 51 är egentligen något som talar emot odling av röda viner, men dalen ligger perfekt skyddad mot nordliga vindar. Dessutom har skifferjorden, som ibland innehåller vulkanit, en utomordentlig förmåga att lagra värme. Naturligtvis ligger de bästa vinområdena mot söder eller sydöst.

Förr odlade man här även Riesling och Müller Thurgau, men med inga framgång. När man sedan förstod att Ahrdalen hade idealiska förutsättningar för Spätburgunder tog druvsorten mer och mer över det endast 500 hektar stora vinområdet.

De bästa Pinot-vinerna är mycket eftertraktade och därför sällsynta och dyrbara.

Läs också: Mosel, Rheinhessen och Druvsort Pinot Noir (Spätburgunder)

Tyska viner hos The Wine Company

Inga kommentarer

    Lämna ett svar