Meny
Vinregioner

Libanon – Ett okänt vinland?

Det är inte många som känner till att Libanon odlar vin på mycket hög nivå. Trots att Bekaa-dalen i Libanon är en av världens äldsta vinregioner. Här finns också ett av de mest betydande tempel från 2:a århundradet efter Kristus, som tillägnats vinguden Bacchus.

På medeltiden spelade vin från Libanon en betydande roll. Vinet nådde den europeiska marknaden via Venedig.

Under lång tid har man glömt Libanon som leverantör av toppviner, men på 80-talet väckte Chateau Musar enormt uppseende. Denna producent vann nämligen vid blindprovningar över de världsberömda röda vinerna från Bordeaux.

Vinodlingen i Libanon koncentrerar sig i första hand på Bekaa-dalen, där vinstockarna växer på odlingar som befinner sig 1000 meter över havet. Till största delen odlas vinerna här fortfarande utan trådar.

I Libanon odlas huvudsakligen franska druvsorter som Carignan, Cinsault, Cabernet Sauvignon eller Sarah. Intressanta viner produceras även av de inhemska druvsorterna Obaideh eller Meroué.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar