Meny
Vinregioner

Kamptal producerar härliga vita viner

Regionen Kamptal, norr om Wien, är ett av Österrikes tre framstående områden för vita viner. Med en yta på knappt 4 000 hektar är det förhållandevis litet och exklusivt.

Som genom en öppen tratt flyter den lilla floden Kamp i riktning mot floden Donau. Denna ”tratt” fångar in de varma vindarna som sveper in från söder. På natten är det däremot kylan från skogarna i norr som drar in över dalen. Denna kontrast ger vinet en fin, frisk och mineralisk struktur.

Vinstockarna växer på den lösa jorden. En del jordmånsbildningar, som t.ex. vid den legendariska Heiligenstein, består av över 250 miljoner år gammal sandsten från öknen. Gott och väl 90 procent av ytan har odlats med vinstockar för vita viner. Österrikes främsta sort Grüner Veltliner står för den största delen och som god två kommer Riesling. Båda sorterna är av hög kvalitet och tillhör utan tvekan världens bästa vita viner. Röda viner spelar i Kamptal ingen större roll.

Mer viner från Österrike finns här.

Läs också: Neusiedlersee / Österrike och Druvsort Grüner Veltliner

Inga kommentarer

    Lämna ett svar