Meny
Kul/Bra att veta

Månadens Vin – Februari – La Braccesca Vino Nobile 2007

La Braccesca Vino Nobile 2007 – Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G. Marchesi Antinori

La Braccesca Vino Nobile

La Braccesca Vino Nobile

Efter en mild vinter och en varm, torr sommar producerades 2007 toscanska viner med ovanligt rika aromer och med utpräglad struktur och färg. Precis som detta klassiska Vino Nobile di Montepulciano: Vinet har en kraftig rubinröd färg, doften är kryddig med nyanser av tobak, vanilj och mogna frukter. Smaken är ihållande och komplex med mineralisk betoning, tanninerna är harmoniska och mjuka – ett tecken på optimalt mognade druvor. Med detta Vino Nobile, har Piero Antinori åter skapat ett verkligt stort vin!

Läs också om vinet i vinbloggen Svenssonsmakaren.

»Precis som förr är det även idag Antinori, som bestämmer i vilken riktning vinvärlden går.«
-Gambero Rosso 2011-

Piero Antinori

Piero Antinori

Dynastin Marchesi Antinori har varit vinproducenter i över 600 år: År 1385 blev Giovanni di Piero Antinori medlem i ”Arte Fiorentina dei Vinattieri“ – det ? orentinska vingillet. Redan från början hade familjen modet att våga sig på banbrytande innovationer. Och har därmed haft stor andel i utvecklingen av det toscanska vinet. Till exempel var det Piero Antinori som var först i Toscana, med att låta sina dyrbaraste viner mogna i små ekfat precis som fransmännen i Bordeaux eller Bourgogne. Och på detta sätt skapade han stora viner – som exempelvis den utmärkta årgången 2007 av sitt Vino Nobile di Montepulciano.
Detta vin produceras på familjens gods La Braccesca, som av regionens experter betecknas som det vackraste godset i  Montepulciano. Utan tvekan är det ett av de ledande godsen – sedan Piero Antinori tog över. Marchese Antinori har redan erhållit många utmärkelser för sitt engagemang och sina innovationer, bland annat med priset för sitt livsverk från The Wine Enthusiast.

»Ett mycket kraftigt Vino Nobile, som under kommande decennium kommer att sprida mycket glädje.«
Robert Parker’s The Wine Advocate 2010

Toskana

Toskana

Region Montepulciano be?nner sig i södra Toscana, vid gränsen till Umbrien. Den ligger inte lika högt som andra Toscana-områden och har därför ett mildare och på sommaren varmare klimat, vilket låter druvorna mogna optimalt på vinstockarna. Regionens terroir är enastående: På den mycket steniga Galestro-marken växer visserligen ett mindre antal druvor på varje vinstock, som därför är mycket kraftfulla.
Den viktigaste druvan för Vino Nobile – och den berömde grannen Brunello di Montalcino – är en ädel Sangiovese-variant med namnet Prugnolo Gentile, som är mindre och har en intensivare arom. Den ger vinet den kraftiga, typiska karaktären och förser det med struktur.

Läs också: Månadens Vin – Januari – Rothschild Merlot

Inga kommentarer

    Lämna ett svar