Meny
Kul/Bra att veta

Vintips: Amarone – ett italienskt vin till middag

Italien har en fantastisk matkultur och enastående viner. Amarone hör till Italiens främsta röda viner. Det passar särskilt bra till italienska rätter med rött kött och kryddig ost, men även till pasta med kraftig tryffel- eller tomatsås.

Till efterrätten kan man dock rekommendera Amarones sötare släktning – Recioto. Detta vin passar bland annat perfekt till Panacotta.

Amarone är ett italienskt rött vin, som framställs på ett mycket arbetsintensiva sätt av torkade druvor av sorterna Corvina, Rondinella och Molinara.

Amarones kraft och fyllnad ligger bakom uttrycket “Ti amo amarone …“, som härstammar från de vinkännare som tycker om detta vin särskilt mycket. Bredvid Barolo och Brunello di Montalcino hör Amarone till Italiens tre stora röda viner.

Då Amarone produceras av lufttorkade druvor luktar och smakar det mycket koncentrerat. För detta ändamål torkas Valpolicellas bästa druvor, som inte drabbats av ädelröta (av dessa produceras Recioto), under två till fyra månader på trägaller (denna procedur heter på italienska ”Appassimento”). Därvid tappar druvorna upp till hälften av sin vikt och börjar likna russin. Genom att vattnet avdunstar ur bären blir extrakten tätare och intensiva aromer uppstår. I bästa fall bildas krämiga, inte för söta viner med mångfaldiga aromer av blommor, örter, svarta bär, körsbär eller även torkade plommon. Den fruktiga halvtorra smaken jämnas ut av kraftiga, hårda tanniner (garvsyreämnen), vilket gör ett typiskt Amarone både sött och bittert.

Efter jäsningen lagras ett Amarone vin i små ekfat. Där mognar vinet i minst två och delvis upp till sex år. På grund av tätheten när det gäller restsocker och tanniner blir resultatet ett vin som håller mycket länge. Vinet behåller sin karaktär i flaskan mellan 10 och 15 år (toppviner upp till 30 år) efter vinskörden.

En nära släkting till Amarone är det också mycket omtyckta Ripasso. I Valpolicella torkar man för detta ändamål inte vin från samma druvsorter som vid tillverkningen av Amarone, utan man jäser en andra gång på Amarones drav. På detta sätt tar vinet till sig Amarones typiska russinliknande smak, men är betydligt lättare och även billigare.

Vi rekommenderar:

Amarone Sartori

Amarone Sartori

Amarone Aldrighetti

Amarone Aldrighetti

Amarone Corte Bra

Amarone Corte Bra

Ripasso Sartori

Ripasso Sartori

Läs också: Vad är Tanniner?

Inga kommentarer

    Lämna ett svar