Meny
Från jord till bord / Kul/Bra att veta

Korkskruvar är ett måste till vinet men hur väljer jag rätt?

Korkskruvar finns det gott om. Nästan varje hushållsbutik har åtminstone 3 till 5 olika modeller att välja på. Affärer som säljer vintillbehör har naturligtvis ännu fler – kanske upp till 20 eller ännu fler. Valet blir alltså inte enkelt, då frågan är, vilka korkskruvar som är lämpliga och vilka inte.

Egentligen är det dock inte så svårt. Så länge man beaktar två saker, kan man ta den korkskruv man tycker mest om, oavsett om den är dyr eller billig, klassisk eller modern. För det första måste den vara stabil och robust, då det måste ju också gå att få ut korkar ur flaskhalsar som sitter rejält fast. Ännu viktigare är dock att det finns ett hålrum inuti den spiral som skruvas in i korken. Enkelt slipade spiraler borrar sig nämligen helt enkelt in i korken och maler därvid sönder fasta beståndsdelar till damm. Detta kan jämföras med ett oljeborr, som är på väg ned i marken. Nackdelen är att korkskruven vid mindre korkar stöter igenom och därmed hamnar dammet från korken i vinet. Det är visserligen inte så farligt, men den första klunken måste hällas ut för att man ska kunna befria vinet från detta damm. Dessutom klarar dessa korkskruvar inte av att få loss korkar som sitter riktigt hårt. De gör ett stort hål i korken och glider sedan ut. Därefter blir det verkligen inte enkelt att öppna flaskan.

En spiral med hålrum “gräver“ en riktig tunnel genom korken och har därmed ett ordentligt fäste. Tack vare den lilla spetsen undviker man dessutom att korken mals sönder. Därmed undviker man att dammet faller ned i vinet om spiralen skulle tränga igenom korken. Förvissa dig alltså alltid om, att det verkligen finns ett hålrum inuti spiralen.

Om man tar hänsyn till detta finns det ändå många korkskruvar som passar, från klassiska till komfortabla. Avgörande blir då den personliga smaken och hur lätthanterlig korkskruven är. Klassiskt och enkelt, och i regel också ganska förmånligt är det så kallade sommelierbesticket. Vid envisa korkar använder sig denna vinöppnare av kapsylöppnaren som extra hävstång genom att sätta denna på flaskhalsen. Alla som inte vill behöva använda så mycket kraft, kan bestämma sig för en vinöppnare med motgänga. Man skruvar in korkskruven i flaskan och fortsätter helt enkelt att skruva ända tills korken skruvas ut av sig själv. Ett exempel på sådan är Leverpull från Screwpull (länk). Ett mycket påkostat redskap, som med en enkel rörelse driver in spiralen i korken och som sedan med en likadan till synes tyngdlös rörelse drar upp den. Prismässigt är denna vinöppnare naturligtvis inget ”fynd”, men därför fungerar den verkligen utmärkt!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar