Meny
Kul/Bra att veta

Månadens Vin – Mars – Mount Athos Vineyards 2006

Mount Athos – vårt årets röda vin

Mount Athos 2006

Mount Athos 2006

Mount Athos hör till de första vinerna från Grekland i ”Grand Cru” kvalitet. Denna cuvée av Limnio och Cabernet har en mörk blåröd färg. Mount Athos 2006 doftar precis som körsbär och svarta vinbär, kryddbröd och cederträ. Upptakten är voluminös och fruktigt mjuk. De fina tanninerna ger en ihållande smak. Limnio-druvorna står för den sammetslena strukturen, som påminner om mjukt smältande mörk choklad.

Vinet passar till stek med grönpeppar, lammlår, anka med mörk sås, vilt eller aromatisk ost.

Mount Athos – Vinet från det heliga berget

Kroppsarbete och tradition

Athos vinberg odlas för hand

Athos vinberg odlas för hand

Halvön kring berget Athos är en enklav, som inte nåtts av nutiden. Här lever ortodoxa munkar ensligt och stilla i stora kloster, som delvis är över 1000 år gamla. Munkarna sköter vinstockarna på berget Athos sluttningar hållbart och i harmoni med naturen. I samarbete med oenologen doktor Evangelos Tsantalis skapas här autentiska viner. Än idag är detta vin den gällande normen för grekiska viners kvalitet. Mount Athos är ett vin, som är lika fascinerande och enastående, som det heliga berget Athos, där det kommer ifrån.

Ett ursprungligt,orört landskap

Ett autentiskt, ursprungligt vin

Athos topp reser sig över Egeiska havet

Athos topp reser sig över Egeiska havet

Munkrepubliken Athos ligger i den grekiska provinsen Makedonien på halvön Chalkidiki. Landtungan är ca 12 km bred och ca 60 km lång och täcker 336 km². Huvudstaden och den heliga gemenskapen Iera Kinotis säte heter Karies. Den högsta upphöjningen, det egentliga berget Athos, är 2033 m högt. Klostret Agios Panteleimon, där vinet kommer ifrån, ligger på öns sydvästra del. Klostret grundades av ryska ortodoxa munkar på 1100-talet. Landskapet i detta ödsliga område är otroligt vackert: Bukter, branta klippor, hedlandskap i inlandet, olivträd och grönsaker. På sluttningarna odlas vin, då klippgrunden ger täta, koncentrerade viner. Hösten och vintern är mild och frost är ytterst sällsynt. Våren är varm och sommaren är med sina över 2000
soltimmar per år en verklig välsignelse för vinstockarna.

Läs också: Månadens Vin – Februari – La Braccesca Vino Nobile 2007

Inga kommentarer

    Lämna ett svar