Meny
Kul/Bra att veta / Vinkunskap

Är traditionell kork alltid bäst för vinet?

Det finns ett samtalsämne i vinvärlden som delar vinälskare i två läger: ”Alternativa förslutningar“. Håller den gamla goda korken på att ge vika för plast-, skruvkorkar eller glasproppar?  Om det är så, kommer då det förtrogna ljudet ”plopp“ att tillhöra det förgångna och ersättas av ett rivande eller knakande ljud?

Kork är en naturprodukt  

Men varför byta ut den traditionella korken mot nya förslutningar? Det är inte enbart en kostnadsfråga som många ”vintraditionalister” påstår. Nej, problemet är mera mer komplicerat än så.

Kork är en naturprodukt och tillverkas av korkekens bark. Korkeken växer i stort sett endast i Portugal, Italien och Grekland och det finns ingen möjlighet till expansion. Efterfrågan på kork har under de senaste 20 åren mångdubblats. Vinodlingsområden expanderar, fler vinproducenter och vinländer tillkommer och i många länder ökar vinintresset och importen. Tyvärr har den kraftigt ökade efterfrågan på kork lett till att kvaliteten ständigt försämras.

Korkskadat vin

När kvalitén på kork blir sämre påverkar det också vinet negativt. Du kanske oftare får ett vin i glaset som har den s.k. “korksmaken“. En smak och doft som påminner om en blandning av källarmögel och gröna, omogna bananskal. Ett vin som har kork är inte hälsovådligt men självklart inte något du vill dricka. Om du köper ett vin som är korkskadat ska du alltid ha möjlighet att få ersättning för dessa alternativt byta till nya viner. Självklart är det en förlust för såväl producenten som för handel.

Förluster för vinproducenter

Officiell statistik säger att cirka 1,5 % av de flaskor som har en förslutning av naturkork har korkskador. Inofficiellt räknar experter med 4,5 till 5 procent. Om en vinodlare erhåller 20, 30 eller fler procent felaktiga korkar (något som verkligen har hänt), kan hela företaget hamna i ekonomiska svårigheter.

Skruvkork ett populärt alternativ

Det gällde alltså att hitta en lösning på problemet. Många producenter bestämde sig (efter omfattande tester) för att byta till plastkorkar, skruvkorkar eller förslutningar av glas. Det verkar emellertid som om skruvkorken blivit mest populär. Skruvkorkar är inte längre enkla och tråkiga förslutningar. De kan anpassas i färg och dekoreras. En del flaskor blir till och med mer spännande med ”skruvkork” än med kork.

Undersökningar har bevisat att viner som lagras kort- till medellång tid inte försämras kvalitetsmässigt. Många tester har visat att flaskor med skruvkorkar smakmässigt inte har någon nackdel gentemot flaskor med kork. Tvärtom märkte man att en del flaskor med skruvkork var livligare och friskare.

Premiumviner behåller naturkorken

Måste man nu vara orolig för att världens toppviner som  t ex Weissburgunder och Bordeaux  kommer att förses med skruvkorkar? Nej, naturligtvis inte. Världens premiumviner kommer att behålla sina naturkorkar. De har alltid varit av högsta kvalitet. Och med övergången till alternativa förslutningar tar man hänsyn till världens resurser av naturkork. Det innebär att korkproducenterna åter kan leverera bra kvalitet, precis vad många viner verkligen förtjänar.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar