Meny
Kul/Bra att veta / Vinkunskap

La Vie en Rosé

Tillverkning av rosévin

Rosé är närmare släkt med vitt vin än med rött. Det har betydligt mindre garvsyreämnen än ett rött vin, vilket beror på tillverkningsmetoden. Detta vin framställs huvudsakligen av blåa druvor. I stort sett finns det fyra varianter.

I samband med den traditionella och vanligaste metoden behandlas de blåa druvorna, som om de vore vita. Det franska fackuttrycket för detta är rosé de noirs, som betyder ”rosé av svart“. På väg genom druvkvarnen färgas druvornas must (som även hos blåa druvor är vit) av färgämnet i bärens skal. Denna något rödaktiga must bearbetas nu precis som om det vore vitt vin.

En rosévariant är “Rotling“, som är en blandning av vita och blåa druvor. Dessa blandas innan de hamnar i pressen och bearbetas sedan vidare.

Det populära Schillerwein är i Württemberg den vanliga beteckningen för Rotling. Även detta vin produceras genom att man blandar vita och röda druvor (men inte deras must eller vin). Det finns inga föreskrivna druvsorter. Det är fortfarande oklart om vinet fått sitt namn efter den glittrande färgen eller efter den berömde diktaren Friedrich von Schiller.

Den näst vanliga metoden är det så kallade ”Blödandet”, franska Saignée (så betecknas för övrigt rosévin i Frankrike). Druvorna trycks, men pressas inte. Innan musten skiftar färg till ett mörkare rött, tar man bort den redan efter 12 till 48 timmar eller låter den helt enkelt ”droppa av”. En liknande process används i den Nya världen. I Amerika tillverkas på detta sätt “Blush“, ett mycket ljust rosévin.

Den tredje möjligheten är, att blanda färdigt vitt vin och rött vin. Detta är den vanliga proceduren, som används för att producera mousserande roséviner eller champagne. Enligt den österrikiska och tyska vinlagen är denna metod dock förbjuden.

Provpaket Rosévin

Provpaket Rosevin

Provpaket Rosevin

Inga kommentarer

    Lämna ett svar