Meny
Mattips / Vin & Mat

Medelhavsrätter

Medelhavsrätter är verkligen populära. Å ena sidan påminner de om semester och glädje och å andra sidan är de mycket hälsosamma, vilket vetenskapliga undersökningar bevisat. Själva ordet medelhavsrätter är dock snarare ett överordnat begrepp. Betraktar man exempelvis Italiens regionala matkultur, så är variationerna mellan landets olika delar ofta mycket betydande.

Ändå har hela landet trots dessa avvikelser mycket gemensamt, till exempel färska grönsaker som paprika, zucchini, potatis, aubergine, färska sallader och tomater, och på andra sidan naturligtvis många örter och sist men inte minst vitlök. En annan fin ingrediens är den goda olivoljan, naturligtvis ”extra vergine“. Allt detta gör dessa rätter lätta, uppiggande, färggranna och glada, och framför allt hälsosamma. I regel har man köpt alla dessa produkter på plats, utan konserveringsämnen och smakförstärkare. Något som gör smaken autentisk och ursprunglig. Det är självklart att man även vid tillredning av fisk använder den inhemska olivoljan, och när det gäller kött och korv kan man utgå ifrån att varorna härstammar från djur som fick vistas fritt i naturen.

I våra breddgrader är det tyvärr inte fullt så enkelt, att få tag på dessa färska oförfalskade produkter, men alla som gärna provar på dessa rätter vet i regel var man kan köpa det som behövs. Emellertid finns det allt fler affärer som lägger värde på produkters kvalitet, ursprung och autenticitet. I nödfall har vi ju alltid Internet, som kan hjälpa till med den information som behövs.

I Italien återspeglas medelhavsrätternas otroliga mångfald ofta i måltidernas ordningsföljd. Man börjar t.ex. med antipasti, sallad, Bruschetta eller kall korv, därefter kommer den berömda pasta, med fisk eller köttsås, om man nu inte tar en soppa som Minestrone därimellan, och sedan naturligtvis en fisk- eller kötträtt med grönsaker, med polenta, med mera, med mera… Den härliga avslutningen är sedan de legendariska ”Dolci“, efterrätter som kräm, kakor eller frukt.

En annan hemlighet bakom medelhavsrätterna är att man i länderna vid Medelhavet dricker vin till maten. Inget vin till maten? Otänkbart! Inte att undra på att medelhavsländer som Italien skapat så många, så mångsidiga och så intressanta vinstilar.

Forskare är för övrigt övertygade om att de lätta Medelhavsrätterna med vin är en av orsakerna till att risken för hjärtinfarkt i Medelhavsländerna är mindre än i övriga Europa. De har gett detta fenomen namnet “French Paradox“, och det finns statistik som bevisar det hela. Man vet naturligtvis inte exakt om man i detta sammanhang också måste ta hänsyn till andra faktorer.

Det är faktiskt så att de som en gång fått uppleva kombinationen mellan lätta medelhavsrätter och vin helt enkelt är begeistrade. Och hur kan en sådan kombination se ut? Här kommer ett förslag, som naturligtvis kan bättras på eller utvidgas.

En härlig, frisk och livlig Prosecco som försmak på den kommande njutningen. Denna passar för övrigt också bra till den antipasti som sedan följer. Till lätt pasta med fisksås kan man exempelvis välja ett lätt livligt vitt vin från Toscana. Och till huvudrätten ett vin gjort på Italiens stora traditionella druvsort, Sangiovese, som hör hemma i mellersta Italien och levererar underbart eleganta och uttrycksfulla viner. Och alla som inte känner för sött vin till efterrätten, tar åter fram Proseccon. Det piggar upp efter all den härliga njutningen.

Det är alltså bara till att prova sig på Medelhavets rätter, de är inte så svåra att hantera som man tror. Många rätter är enkla att laga, det är i regel produkterna kvalitet och friskhet som är avgörande. Och med det rätta vinet till maten kan man obesvärat njuta av en härlig ”medelhavskväll“.

Vi rekommenderar:

 

Prosecco Leon d'Oro

Prosecco Leon d’Oro

Palazzo Bianco

Palazzo Bianco

Gran Sasso Sangiovese

Gran Sasso Sangiovese

Inga kommentarer

    Lämna ett svar