Meny
Vinregioner

Det våras för rosé

Våren närmar sig med stora steg och det är snart dags att ta fram både utemöbler och solglasögon. Det varmare och ljusare vädret gör att vårkänslorna spirar och uteserveringarna svämmar över. För många svenskar har rosévinet blivit ett lika självklart vårtecken som fågelsång och tussilago. The Wine Companys vinexpert Eckhard Hillman tipsar om både nya och gamla viner inför årets rosésäsong.

Rosévin har länge varit något av vinvärldens fula ankunge och genom åren har vinet blivit minst sagt styvmoderligt behandlat av otaliga vinexperter. På senare år har rosévinet däremot lyckats vinna acceptans hos även de mest skeptiska vinkritiker. Att många svenskar under vår och sommar gärna avnjuter svalt rosévin, helst i solen med goda tilltugg, är däremot ingen nyhet.

– Rosé passar väldigt bra på vår och sommar, dels för den goda friska smaken men också för att det ofta passar väldigt bra till den lätta och fräscha maten vi äter så här års. Rosé passar utmärkt att smutta på i vårsolen, liksom till sommarlunchen eller grillkvällen. Och inte minst till bröllopsfesten eller studentmottagningen är rosé ett utmärkt val. Ett fruktigt och friskt rosévin kan förgylla vilken tillställning som helst och det finns knappast någon annan dryck som i Sverige förknippas mer med vår och sommar än just rosévin, säger Eckhard Hillman, Weinakademiker på The Wine Company.

The Wine Companys rosétips:

Detta rosé från vingården Château Beaulieu i Provence har en härligt fruktbetonad smak av svartvinbär, hallon och litchi. Den uppfriskande eftersmaken gör att vinet passar utmärkt som aperitif.

Det här vinet kommer från Provence. Denna del av Frankrike är känd för sina rosor, liksom sin smakrika medelhavsmat: grillade lammkotletter, tonfisksallad eller den kända fisksoppan Bouillabaisse från Marseille. Rosévinet som produceras här har en fruktig smak vilket gör att den förutom till medelhavsmaten passar bra till kryddstark mat.

Chivite är den största och mest välkända vingården i Navarra, Rosado är flaggskeppsvinet och ett av de mest populära vinerna från denna producent. Smaken karaktäriseras av söta körsbär och jordgubbar med en nötig arom. Detta är en rund och fruktig rosé med en frisk doft.

Slottet i Duc de Brissac anses vara ett av de vackraste renässansslotten i Loire. Ägorna kring slottet inkluderar 28 hektar vinodlingar, där regionens specialitet Rosé d’Anjou produceras. Château de Brissac har en vacker laxrosa färg och en fruktig arom med inslag av mynta och vitpeppar. Detta vin passar bra som aperitif eller till desserter, till exempel fruktsallad.

Det är röda frukter, framför allt hallon och jordgubbar, som dominerar detta rosévin från Kremstal. Smaken visar en harmonisk balans mellan frukt och syra. Vinet är torrt, lätt och har en krämig struktur. Vinet bör serveras väl kylt och passar perfekt till lätta sallader.

Samtliga viner finns att köpa hos www.the-wine-company.se. Vinerna levereras direkt till dörren. Samtliga skatter och avgifter ingår i priset, frakt tillkommer. För ytterligare vintips till påskmaten, ring gärna någon av The Wine Companys svensktalande vinkonsulter som gärna hjälper till.

The Wine Company är en helt ny aktör på den svenska marknaden för vin på nätet. Bakom satsningen står den ledande vinleverantören Hawesko Group. I sortimentet finns ett brett utbud av rött vin, vitt vin, rosévin, mousserande vin och champagne från regioner och druvor som är populära bland svenskarna. Viner som passar till alla typer av tillfällen och som normalt inte finns på Systembolaget. Bland guldkornen märks exempelvis det franska vinet Rothschild (Lafite) Merlot samt Monsanto Chianti från Italien.

Som kund handlar du enkelt och bekvämt ur vår vinshop online medan vi tar hand om resten. The Wine Company beaktar de speciella svenska föreskrifterna och EU-reglerna och vi tar hand om betalning av alkoholskatter för din räkning. Leverans sker från Hamburg direkt hem till dig.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar