Meny
Kul/Bra att veta / Vinkunskap

Vinets historia (del 1 av 2)

De druvsorter som idag växer på världens många vinberg är resultatet av en lång utvecklingsprocess. Denna började för ungefär 60 miljoner år sedan. Först var det flera istider och klimatiska förändringar som fick bestående vinstockar att försvinna och nya att uppstå. Därefter började fåglar och däggdjur, att sortera de vilda druvorna (latin: vitis silvestris) beroende på smak och på hur enkelt man kom åt dem. Till slut kom människorna och valde ut enskilda druvsorter för att odla dem i sina trädgårdar. Man valde de som var godast och som gav det bästa vinet. På detta sätt uppstod de första europeiska vinrankorna (vitis vinifera).

Ständig selektion

Med växande handel, trafik och folkvandringarna tog handelsmän, sjöfarare, legionärer och nybyggare med sig vinrankorna till andra länder. Där fanns andra odlingsförhållanden: ett annat klimat, annan jord, andra sjukdomar. Många vinrankor dog, andra förmådde att anpassa sig. På detta sätt reducerades antalet olika vinrankor under de senaste århundradena allt mer. Idag finns det inga vilda vinrankor längre och även antalet odlade vinrankor har gått tillbaka betydligt. Huvudorsaken var den katastrof som vinlusen utlöste. Vinlusen hemsökte Europa från och med 1850. I enskilda regioner härjade denna ända fram till 1930 och många regionala sorter dog ut för all framtid. Numera finns det ca tusen olika druvsorter. Av dessa odlas dock endast 15 procent i nämnvärda mängder.

Hur vinlusen besegrades

Vinlusen förstörde vinstockarna nere från rötterna. Vetenskapsmän kom på, att amerikanska vinrankor var immuna mot vinlusen. På de europeiska vinbergen började man alltså med att plantera amerikanska rotstockar (»ymphybrider«) och ympade dessa med europeiska druvsorter. Resultat: Fram till idag har vinlusen inte lyckats etablera sig i Europa.

Vinodling

Men även den moderna vinodlingen har bidragit till att sorternas naturliga mångfald inom de olika sorterna har minskat mycket. Man har valt ut de växter som ger mest avkastning och har den starkaste motståndskraften mot sjukdomar, Dessa sorter har odlats i stor omfattning och även korsats med varandra.

På detta sätt har ett litet sortiment av vinrankor med stor prestationsförmåga uppstått. Dessa vinstockar finns nu i stor mängd på vinbergen. Tyvärr var det inte alltid kvalitet som var den avgörande faktorn. Vinodlare som i första hand tänker på hög kvalitet söker därför åter gamla vinstockar med små bär och tjocka skal.

(del 2)

Inga kommentarer

    Lämna ett svar