Meny
Mattips / Vin & Mat

Ett smakrikt vin förhöjer smaken på midsommarmaten

Ett smakrikt vin förhöjer smaken på midsommarmaten

Ett smakrikt vin förhöjer smaken på midsommarmaten

Vid midsommar dricker många enligt tradition öl och snaps till maten. För de som föredrar vin kan det vara svårt att veta vilken sort som passar till sillen och färskpotatisen. The Wine Company tipsar om viner som förhöjer måltiden vid midsommar och som dessutom levereras direkt hem, en klar fördel för de som vill slippa tunga kassar och trängsel i affären.

Vid midsommar är det traditionerna som styr hos många svenskar, särskilt när det gäller mat och dryck. Öl och snaps är ofta de dominerande dryckesvalen till midsommarmaten. De som föredrar vin behöver däremot inte gå lottlösa, det finns viner som passar utmärkt till midsommarsillen. Ett välbalanserat vin kan dessutom förhöja smaken istället för att döva smaklökarna som snaps kan riskera att göra.

– Framförallt är det sillens höga syrahalt som kan ställa till det när man ska välja vin till midsommarmaten. Vi vill uppmuntra svenskarna att fråga mer när de köper vin, det är sällan krångligt att hitta vin som passar jättebra till vad man än tänkt äta. Däremot är det så klart svårt att själv hålla reda på allt detta, det är därför det är så bra att fråga någon som vet, säger Staffan Westman, marknadsansvarig hos The Wine Company.

The Wine Companys vinexpert Eckhard Hillmann tipsar om vinerna som passar utmärkt till midsommarmaten.

The Wine Companys vintips till midsommarmaten:

Sill med färskpotatis – Königschaffhauser Vulkanfelsen Grauburgunder
Sill är en av de maträtter som kräver lite extra eftertanke gällande vilket vin som ska serveras till. Vinet måste ha tillräckligt mycket syra för att mäta sig med syran i sillen, utan att det blir för mycket och syran i vinet tar över. Pinot Gris är därför en druva som ofta passar bra till denna typ av mat.

Gravlax – Blue Ocean Sauvignon Blanc
Gravlax har ofta en aningen pepprig och kryddig smak, en Sauvignon Blanc som inte är allt för torr är därför ett bra alternativ. Blue Ocean från Sydafrika har alla de egenskaper som är typiska för en Sauvignon Blanc, men med mild syra och mycket harmonisk och rund smak.

Prinskorv – Los Vascos Sauvignon Blanc
Korv passar ofta bra med ett lätt, fräscht och fruktigt vin. Vinet måste också vara tillräckligt smakrikt för att mäta sig med styrkan i senapen som många äter till prinskorv. Los Vascos Sauvignon Blanc från Casablanca Valley i Chile är ett vitt vin som passar fint till korvens milda men ändå kryddiga smaker.

Grillat kött
För ett mjukare vin: Domain de Massia Merlot
Detta typiska aromatiska Merlot-vin från centrala Languedoc har en doft av plommon och björnbär. Smaken är lätt och fruktig med nyanser av örter.

För ett kryddigare vin: Les Jamelles Limitied Edition, Granche-Syrah
Les Jamelles hör till Languedocs mest pålitliga vingods. Oenologen Catherine Delaunay satsar utan kompromisser på kvalitet och har erhållit en rad utmärkelser för sina viner. Detta vin kombinerar Syrahs krydda med Grenaches yppighet. Passar särskilt bra till grillat lamm.

Jordgubbstårta – Champagne Veuve Duroy Rosé
Till den gräddiga jordgubbstårtan passar en roséchampagne utmärkt. Denna torra champagne doftar av röda frukter, vanilj och rostat bröd. Smaken är fint mousserande med en krämig och rund eftersmak.

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar