Meny
Kul/Bra att veta / Vinkunskap

Vinodling – världens vinbälte (del 1 av 2)

Av klimatiska skäl koncentreras världens vinodling på endast två smala bälten. Det största befinner sig på det norra halvklotet och sträcker sig mellan 40:e och 50:e breddgraden. Här ligger de stora europeiska och nordamerikanska odlingsområdena.

Det mindre bältet sträcker sig som ett smalt band mellan 45:e och 30:e breddgraden på jordens södra halva. Det omfattar vinländer som Chile, Argentina, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland. Däremellan är vinodling praktiskt taget omöjlig. Det är för varmt för att plantera vinrankor och i regel räcker inte heller nederbörden till. De få viner som växer där, kännetecknas av en hög alkoholhalt, men saknar finhet och friskhet.

Exempel: Nordafrikanska röda viner

På grund av sin höga alkoholhalt och mörka färg används de framför allt för att blandas med de lättare och blekare europeiska vinerna. I andra zoner söder om vinbältet har man specialiserat sig på produktion av alkoholrika likörviner. Till exempel spanska sherry, portugisiska madeira, marsala från Sicilien, grekiska likörviner från Patras och från ön Samos eller några söta dessertviner från Cypern. För dessa viner är dessa breddgraders klimatiska förutsättningar idealiska. Men det finns även undantag. Ligger vinodlingarna högre (som på den 1000 meter höga Bekaadalen i Libanon, på de 800 meter höga Golanhöjderna i Israel eller 500 Meter upp i det sicilianska berglandskapet), är det möjligt att producera fina viner till och med söder om den 40:e breddgraden, alltså utanför vinbältet.

Vinodlingens gränser

Norr om den 50:e breddgraden saknas i regel det ljus och den värme, som behövs för att vinrankorna ska växa och frodas. Risken finns, att druvorna inte mognar och vinet smakar surt. Där är vinodlingen endast möjlig i samband med särskilda lägen på sluttningar eller i dalar. Vinodlare kallar detta för ekologiska nischer. I Tyskland hittar man sådana nischer till exempel i Ahrdalen, vid mellersta Rhen mellan Bonn och Rüdesheim eller i de norra delarna av Steigerwald (Franken). Man behöver minst 1300 soltimmar per år för att druvorna ska mogna. Detta motsvarar en genomsnittlig årstemperatur på 9°C (motsvarande värde för Berlin: 8,5°C).

(del 2)

Inga kommentarer

    Lämna ett svar