Meny
Kul/Bra att veta

Några tips och råd inför vinprovning med vänner

”We never drink in the afternoons, we never drink alone.”
Rollin’, Randy Newman

Det finns många olika möjligheter att närma sig temat vin. Vin kan vara en förbrukningsvara eller ett njutningsmedel. Man kan ha en sansad inställning till vin som dryck eller vara otroligt begeistrad när det gäller de olika druvsorterna, de olika sätten som vinet mognar på, de regionala och klimatiska skillnaderna, som spelar huvudrollen för olika aromer och smak. Att upptäcka denna mångfald tillsammans med vänner eller bekanta är betydligt roligare än att göra det på egen hand.

Den som bestämmer sig för att planera en privat vinprovning, bör beakta en del regler, som gör det enklare, att ägna sig åt de utvalda vinerna utan störande faktorer.

Vinprovningen
Först och främst måste man bestämma hur vinprovningen ska gå till. Bjuder du in dina gäster och väljer ut motsvarande viner eller har gästerna vin med sig? Naturligtvis är båda alternativen möjliga, men olika former av vinprovning organiseras på olika sätt. Till en början är det att rekommendera att det finns en värd, som köper vinerna eller hämtar upp dem ur sin källare. Skulle det hela utvecklas till en tradition i vänskapskretsen, där alla blir till vinälskare, kan man snart turas om att arrangera provningen. Det är också möjligt att någon vissa kvällar har med sig en flaska som passar till ett visst tema.

Hur många gäster bör det vara?
För både privata och professionella provningar gäller, att man med en flaska vin ska kunna fylla tolv glas. Det bör inte vara fler gäster (inkl. värd) än så. Även om du bjuder hem ett mindre antal vänner, bör det inte vara mer i glasen, än när man delar en flaska (0,75 cl) på tolv glas. Då når man den idealiska mängden i respektive glas, som vinet behöver för att utvecklas.

Rätt vin och rätt ordningsföljd
En vinprovning består vanligtvis av en kombination av olika vintyper. En klassisk ordningsföljd börjar exempelvis med ett mousserande vin, som stimulerar smaknerverna, sedan följer en rad vita viner, därefter möjligtvis ett rosévin, innan man går över till röda viner. Den idealiska avslutningen är ett sött vin, som skämmer bort och avlastar smaknerverna, som ju verkligen har fått jobba ett tag.

En möjlig variant är att hela tiden servera två viner parallellt i två glas (man behöver naturligtvis fler glas). Det kan bli riktigt spännande att till exempel servera en druvsort från två olika vinodlare, till exempel ett renodlat Chardonnay från Bourgogne och ett från Kalifornien, ett Sauvignon Blanc från Loire och ett från Nya Zeeland.

En annan möjlighet är att servera vinerna dolt, ett så kallat blindprov. Då handlar det inte om att vara först med att gissa vilket vin det handlar om, utan denna variant främjar koncentrationen på vinet utan extern påverkan.

Den viktigaste regeln är dock, att mindre är mer. Börja med att välja ut åtta, högst tio viner. Du kommer att märka, att det är ansträngande för smaklökarna, att tillvarata ett så stort antal olika viner lika intensivt.

Den riktiga omgivningen
Välj en lugn plats om du verkligen vill koncentrera dig på provningen. Det kan vara en ljummen sommarkväll på terrassen eller vid ett bord i trädgården. Förutsättningen är att det inte finns för starkt doftande buskar i närheten. Störande lukter bör under alla omständigheter undvikas. Därtill hör rökning vid bordet och användning av parfym.

 

Det rätta glaset
Det finns hundratals vinglas på marknaden och varje typ av vin har sina egna idealiska glas. Detta är absolut meningsfullt, då ett moget vin från Bourgogne behöver betydligt mer plats i glaset för att utvecklas, än ett friskt Rieslingvin. I regel är det dock endast passionerade vinälskare som köper så många olika glas. Naturligtvis känns det bra, att kunna erbjuda egna glas för mousserande viner, vita viner och röda viner, men många betydande tillverkare av vinglas har också passande universalglas i sina sortiment. Dessa kallas ofta sommelier glas. Dessa glas, som i storlek och form befinner sig mittemellan glas för röda och vita viner, kan absolut rekommenderas för såväl vinprovning som för dagligt bruk.

Spola glasen ganska länge med klart vatten, för att ta bort smaken eller lukten från diskmedel.

Mat till vinprovningen
Vid en ren vinprovning bör uppmärksamheten riktas på vinerna. För att neutralisera tungan mellan de olika vinerna, kan man servera baguette eller grissini. Särskilt nybörjare, som inte är vana, att prova ett större antal viner så intensivt, bör göra en paus med en maträtt eller en ostbricka när hälften av vinerna provats.

Rätt förberedelse till rätt vin
Mousserande och vita viner bör långsamt kylas ned i kylskåpet. Idealiskt är att lägga dem i kylfacket en dag innan vinprovningen. Innan du serverar dessa viner kan du värma dem en kvart eller en halvtimme (beroende på hur kallt ditt kylskåp är). Även om mycket kalla mousserande eller vita viner är uppfriskande, ju kallare de är, desto svårare är det att urskilja aromerna.

Lätta, unga röda viner, men även Pinot Noir är bäst om de serveras med en temperatur på 15 grader, Bordeaux och Rioja med 18 grader, Cabernet eller Shiraz från den Nya Världen behöver rumstemperatur för att kunna utveckla sina aromer optimalt. Temperaturen bör dock inte överstiga 20 grader.

Öppna gärna flaskan en, två timmar innan vinprovningen börjar. För det första kan du redan prova, om vinet luktar eller smakar kork och borde bytas ut., för det andra profiterar de flesta viner av en viss tillförsel av luft.

Avslutande förberedelser
Vid varje vinprovning bör tillräckligt med mineralvatten stå till förfogande. Handlar det om mycket olika viner bör man diska glasen emellanåt. För detta ändamål, eller om en gäst inte vill tömma hela glaset, bör man använda en spittoon (spottkopp) eller ett liknande kärl.

Sist men inte minst, var inte rädd för att lägga fram papper och penna. Det kan vara bra att skriva ned några anmärkningar om de olika vinerna. Även detta gör det lättare att befatta sig med vinet och gör det möjligt att senare kontrollera utvecklingen av den egna sensoriska förmågan.

Om du har tid och lust, att i förväg ta fram lite information om vinet, vinodlarna och respektive odlingsområde, är detta något som dina gäster säkert kommer att uppskatta.

Det bör nu inte finnas mycket kvar som hindrar dig från att genomföra en underhållande vinprovning.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar