Meny
Kul/Bra att veta / Vinkunskap

Från källare till fat – beredning av vitt vin (2/2)

(del 1)

Mognad ”sur lie”

För att förse det vita vinet med mer arom, låter en del vinodlare vinet vila på jäst. Detta innebär att vinet inte tappas om efter jäsningen, utan pumpas in i ett annat fat tillsammans med jästen. En del viner, till exempel Muscadet, fylls till och med på flaskor tillsammans med jästen.

Mognad

De flesta vita vinerna har endast kort tid på sig att mogna. De säljs redan efter skörden från och med februari månad. Undantagna är kraftiga, fylliga viner. De mognar i flera månader, en del till och med ett helt år (och längre), delvis i små träfat. Endast ett fåtal vita viner mognar idag i stora träfat.

Stabilisering

Under mognaden måste man se till, att vinet senare inte blir grumligt. Hos vita viner accepterar man till exempel inga bottensatser. Som medel för stabilisering eller klarning använder man framför allt simblåsan från störfiskar eller mal.

Andra omtappningen

När vinet klarnat och stabiliserats, utförs den andra och sista omtappningen: vinet pumpas in i ett annat fat.

Assemblage

Innan vinet buteljeras blandas det med likadana viner ur andra fat. Därmed uppnås en så homogen kvalitet som möjligt. Blandningar mellan olika druvsorter är sällsynta bland vita viner. De flesta vita druvorna skördas och jäses tillsammans.

Filtrering

Före buteljering filtreras vinet, för att avlägsna alla suspenderande ämnen och grumlighet ur vinet. Därmed utesluts också risken för efterjäsning.

Buteljering

Omedelbart efter filtreringen fylls vinet på flaskor. Flaskor och korkar har steriliserats. Ofta fyller man dessutom flaskan med lite väte, för att hålla vinet friskt. En del vinodlare lagrar därefter flaskorna i källaren några veckor eller månader, så att vinet kan återhämta sig.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar