Meny
Kul/Bra att veta

Arbeta på vingård – planteringen

Även det sätt man väljer för att plantera vinstockarna på vinberget, kommer senare att påverka vinets kvalitet. De flesta vinodlarna planterar sina vinstockar med stort avstånd, för att man ska kunna köra med traktorer genom vinbergen och för att vinden ska kunna blåsa igenom raderna. På detta sätt minskar man risken för skadedjur. Andra planterar så många vinstockar som möjligt på en liten yta, men skär ned de enskilda vinstockarna extremt. Även om fukten samlas mellan raderna och risken för svampbildning ökar, är man övertygad om att vinets kvalitet blir bättre. Enligt deras åsikt är det inte storleken på hela vinbergets skörd som är viktig. Avgörande är, att den enskilda vinstocken har låg avkastning. Den behöver stress.

Den traditionella planteringen på ett vinberg präglas av praktiska överväganden. Det är viktigt att kunna köra mellan raderna med traktor, plog eller spruta. Därför planterar man vinstockarna med stort avstånd mellan varandra. Konsekvensen blir att det på en hektar vinberg finns ett relativt litet antal vinstockar. Antalet varierar i olika vinodlingsområden mellan 2000 och 3500 vinplantor. Varje vinstock har dock, beroende på vinodlarens snittyta, 30, 40 eller till och med 45 druvor. Men även om avkastningen per hektar är låg, kommer man inte att helt nå samma kvalitet som ett vinberg med många vinstockar. Vinstocken måste dela upp sin kraft på många frukter. Än idag har de flesta europeiska vinbergen anlagts med stora avstånd. För 30 eller 50 år sedan, när man planterade vinstockarna, var kvaliteten inte fullt så viktig som idag. Vinodlarna koncentrerade sig då i första hand på att det var lätt att sköta vinbergen. Det vill säga: De måste kunna skötas maskinellt. Framför allt på branta vinberg (till exempel i Tyskland, Österrike och Schweiz) är vinodling utan anordningar med rep eller smalspåriga traktorer inte längre ekonomiska.

Moderna vingårdar

På en hektar befinner sig 5000, 8000 eller till och med över 10.000 vinstockar. Av denna anledning hänger endast 20 eller 16 druvor på varje vinstock – på grund av beskärningen även av biologiska skäl. Där vinstockar endast har lite plats är konkurrensen om näringen större. Antalet druvor som produceras är mindre. Men i dessa samlas den kompletta energin. Detta gör att vinet är mer koncentrerat än vin från vinberg med färre vinstockar – även om avkastningen per hektar är lika låg. Dessa vinberg bearbetas till största delen med traktorer som kör mellan vinraderna. Av denna anledning är det möjligt att plantera vinstockarna tätt intill varandra i områden som är plana eller lätt sluttande.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar