Meny
Vinregioner

Spaniens Bodega Altanza

Här hittar man de ?naste vinerna

Rioja är Spaniens viktigaste vinregion. Den ligger utmed ?oden Ebro och sträcker sig från Sierra Cantabrias utlöpare över hundra kilometer österut i riktning mot Saragossa. Härifrån kommer Tempranillo, den viktigaste spanska druvsorten, som utmärker sig genom intensiv fruktarom och harmoniska tanniner. Den tjänar som bas för alla röda viner från denna region: traditionella Riojaviner mognar i små fat av fransk ek, som kallas barricas. De präglas av ?na tanniner och livlig syra och kan lagras länge. Moderna Riojaviner är kraftiga och fruktiga, är försedda med tydliga rostaromer och har en djup färg, kännbara tanniner och en viskos kropp. Redan under renässansen försedde Riojas vinodlare sina fat med ett gemensamt varumärke, för att skydda sina berömda viner mot imitationer. Sedan 1650 ?nns det certi?kat, som garanterar vinets kvalitet och redan 1787 organiserade vinodlarna sig i ett förbund. Genom detta intensiva kvalitetsarbete och det gemensamma varumärket blev Rioja den första D.O.Ca. regionen, Spaniens högsta kvalitetskategori.

Lojalitet mot terroir och kvalitet

I slutet av 90-talet bestämde sig en grupp vinälskare för att grunda en ny bodega i Rioja. De döpte den till Bodega Altanza, som betyder lojalitet. De ville därmed betona sin samhörighet med odlingsområdets långa tradition. Deras viner blev snabbt berömda på grund av att de var prisvärda. Altanza står för en lyckad blandning av traditionella metoder och modern önologi. Vinets kvalitet imponerade redan från första början och Altanza hör numera till Riojas bästa producenter.

Kvalitetsgarantin:  “Reserva”

Rioja är inte bara Tempranillos hemvist, utan hör också till pionjärerna när det gäller de spanska röda vinernas kvalitetsnormer. Kvalitetsstegen rättar sig efter hur länge vinet mognar i barriques. Ju bättre ett vin är, desto längre mognar det i de små ekfaten. De exakta D.O.Ca. föreskrifterna – „Denominación de Origen Cali? cada“ – bestämmer hur länge vinerna måste mogna, innan vinodlarna får sälja dem. Ett Reserva måste mogna minst 36 månader, därav är 12 månader i fat obligatoriska.

Lealtanza Reserva Selección 2005

Rioja D.O.Ca.

92 Points – Robert Parker 2011

Redan den intensiva färgen, som påminner om svarta körsbär, gör att man kan ana hur tätt detta vin är. Ur glaset strömmar en fin doft av tränyanser och många mörka bär. I gommen känns detta Reserva mycket harmoniskt. Förutom mogen frukt och en kraftig kropp imponerar särskilt de mogna tanninerna. Vinet har mognat i barriques i hela 24 månader och sedan selekterats ännu en gång. Därefter fick denna selektion mogna ytterligare sex månader i ett stort träfat för att erhålla sin särskilda harmoni.

Denna Reserva Seleccion passar framför allt till mera intensiva maträtter, t.ex. kraftig ost, oxkött, lamm eller grillad iberico gris.

Lealtanza i trälåda

Lealtanza i trälåda

2 Kommentarer

 • Markus Vedin
  2013-08-06 at 01:08

  Hej.

  Har just köpt en låda med 12 viner från er, därav denna Lealtanza.
  Denna är en 2005 och kan tydligen lagras länge, men frågan är HUR länge?
  Kom inte ihåg om detta stod nånstans, men det kan det ju ha gjort.

  Mvh

  Markus Vedin
  Trondheim
  Norge

  Svara
  • the-wine-company
   2013-08-09 at 15:30

   Hej Markus,

   Vinet kan lagras till åtminstone 2018.

   Hälsningar
   Andreas/The Wine Company

   Svara

Lämna ett svar