Meny
Kul/Bra att veta

Arbeta på vingård – vinskörden

Vinskörden är förmodligen det viktigaste arbetet på vingården. I södra Europa börjar vinskörden redan i slutet av augusti. I nordliga odlingsområden (Tyskland, Alsace) kan den hålla på ända in i november. I Chile, Sydafrika, Australien, Nya Zeeland skördar man däremot från och med slutet av januari till april. Då är det höst på jordklotets södra halva.

Den exakta tidpunkten för vinskörden beror på när druvorna är mogna. Den varierar dessutom från sort till sort.

Ännu viktigare för tidpunkten är dock väderleken. Vid ogynnsamma väderförhållanden kan mognaden för en och samma sort variera upp till 14 dagar, ibland händer det att druvorna inte alls mognar. Under senare år har röda druvor skördats så sent som möjligt för att få ut mera färg och alkohol. Vid vita druvor väntar man inte alltid på fullständig mognad för att erhålla mer syra.

När är druvorna mogna?

Värme och ljus leder till att det samlas mer socker i bären. En del av detta socker bryts ned igen av vinstockarna på natten när det blir mörkt. Denna förlust måste ersättas på dagen. När den dagliga produktionen av socker är lägre än nattens förluster, pratar man om att druvorna är helt mogna.

Handplockning

Traditionellt plockas druvorna för hand. De mogna druvorna klipps av med en spetsig druvsax, samlas i korgar (eller druvbehållare) och transporteras till vinpressen så snabbt som möjligt. Att plocka druvorna för hand är mycket dyrt. I gengäld kan man välja ut druvorna direkt på vinstocken.

Alternativet är den maskinella skörden.

Den är snabbare och billigare. Man sparar in 300 arbetstimmar per hektar. Nackdelen är att maskinen utan undantag skördar alla druvor: de mogna och omogna, de friska och ruttna (man kan dock sortera druvorna för hand innan de pressas).  Skördemaskiner kan endast användas på relativt plan mark.

Hur fungerar den maskinella skörden?

Skördemaskinen kör med höga hjul över raderna med vinstockar. Roterande nylonrep på vertikala cylindrar monterade i en tunnel, slår mot vinstockarna med jämn rytm. Druvorna faller ned och fångas upp.

Vinskördens organisation

För vinodlingen är vinskörden den viktigaste tiden på året. Det är inte bara dåligt väder som försämrar vinets kvalitet, utan även bristande organisation. Det är nämligen mycket viktigt att druvorna kommer till vinpressen så fort som möjligt. Risken finns att saften börjar jäsa innan man börjar pressa. Vinodlare som är måna om kvalitet skördar därför med små korgar. Därmed undviker man, att druvorna trycks sönder av den egna vikten och att saften rinner ut. Dessutom skördar man inte när det är som varmast på dagen. Värme utlöser spontan jäsning. I Kalifornien och Australien skördar man därför ofta på natten med hjälp av strålkastare. Under den svala natten är jästen trög.

Val av druvor

Den viktigaste kvalitetsåtgärden är valet av druvorna. Man får endast skära friska och mogna druvor, ruttna druvor sorteras bort i förväg. Omogna druvor kan hänga kvar för att mogna. Detta innebär att personalen som skördar måste gå igenom hela vinberget två gånger eller till och med oftare.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar