Meny
Från jord till bord / Vinprovning

Vinprovning hemma (1/2)

Vin kan vara ett mycket komplext ämne, som ger dig en underbar sensorisk upplevelse. Särskilt när du lärt dig förstå vad du dricker, eller åtminstone dricker mer medvetet – med andra ord njuter. Då skolan inte är till för dessa slags läroaämnen, bör man lära sig sådana här saker senare i livet. Det är som med allt annat: utan praktisk erfarenhet är det svårt att lära sig något.

Lär dig, att dricka vinerna på ett medvetet sätt. Njut av vinet när du får chansen att göra det. Koncentrera dig endast till en början på dina älsklingsviner. Börja exprimentera. Säg inte nej till vissa viner på förhand, utan var nyfiken. Det är ingen mening att bara prova kultviner. Du behöver erfarenhet för att kunna skilja mellan mycket bra och bra viner och mellan dåliga och bra viner. Och glöm aldrig: ”De gustibus non est disputandum” – ”Smaken är som baken – delad”. Lita på det egna omdömet och överskatta inte vinjournalisterna, de är också bara människor.

Vinprovning hemma

Med följande vinprovnings instruktion vill vi ge dig några tips för vinprovningen hemma. Prova måste du själv eller ännu bättre: tillsammans med vänner. Håll alltså ordning på dina sinnen, åtminstone när det gäller att känna, se, lukta och smaka.

Utför först förarbetet, så kan du sedan gå över till nöjet: Skapa förutsättningarna!

Vill du arrangera en vinprovning hemma, behöver du egentligen inte mer än vinet, en korkskruv, lämpliga glas (se nedan), ett bord samt block och penna. Detta är den så kallade minimalutrustningen, som kan utvidgas med nyttiga accessoarer vid behov.

Rummet

Vinprovningar bör arrangeras i ett rum utan främmande dofter och med dagsljus. En unken källare är lika olämplig som ett kök, där man håller på steka med kryddor. I samband med en vinprovning bör man avstå från rakvatten, parfym och doftande deodoranter. Naturligtvis bör du inte heller komma oduschad efter ett hårt träningspass. Rökning under vinprovning bör vara absolut förbjuden.

Klara förhållanden

Det är inte särskilt svårt, att duka bordet med en vit bordsduk, som kan maskintvättas i 95°, om du vill undvika att röda fläckar i fortsättningen påminner dig om din första vinprovning. Har du ingen i sådan duk i skåpet eller vill du inte offra den, går det bra med vita A4-ark. En vinprovning behöver inte vara högtidlig, utan ska vara ändamålsenlig. På ett ljust underlag är det helt enkelt lättare att bestämma vinets färg och klarhet. Naturligtvis behöver du också bra ljus, helst dagsljus. Det är klara förhållanden som gäller. En romantisk atmosfär passar egentligen inte till en vinprovning, då det ju i första hand handlar om att prova och analysera.

Vinet

Urvalet:

Alla viner, även enkla, är lämpliga för vinprovning. Räkna med en flaska vin för 18 till 20 personer. Då du förmodligen inte vill arrangera en jättestor provsmakning, kommer du att ha tillräckligt med vin kvar, som du sedan kan fortsätta att dricka med dina vänner. Avgör om du vill prova mousserande, vita eller röda viner. Naturligtvis kan du även blanda, men med endast fyra flaskor är det knappt lönt. Det är bättre, att prova olika druvsorter eller vintyper. Ta till exempel Riesling från Tyskland, Grüner Veltliner från Österrike, Sauvignon Blanc från Frankrike, Chardonnay från andra sidan havet och Pinot Grigio från Italien. Vinerna bör alla vara i samma prisklass och från samma årgång. Eller varför inte öppna ett rött Bordeaux vin, tillsammans med Spätburgunder från Baden, Chianti från Toscana, Rioja från Spanien, Cabernet Sauvignon från Chile och Shiraz från Australien. Du kommer snabbt att märka skillnaderna.

Mängden:

Hur mycket vin du vill prova beror på dig själv och din erfarenhet. Tre till sex flaskor räcker till en början och för att lära sig proceduren. Om ni är ett flertal personer, kan det också vara 10 till 12 flaskor.

Ordningsföljden:

Förbered vinernas ordningsföljd: från vitt till rött, från lätt till tungt och från ungt till gammalt. I nödfall kan man också sortera efter pris: först de billiga, sedan de dyra. Sortera aldrig efter hur mycket du tycker om etiketten.

Serveringstemperaturen:

Servera vinet med rätt temperatur. Mousserande viner tål 5-7° C, vita viner bör drickas med 9 till 12° C, medan de röda smakar bäst mellan 13° (Beaujolais) och 18° C (Bordeaux). Om du är tveksam är det bättre om vinerna är lite varmare än för kalla.

Glasen:

Glasen bör passa till tillfället. Lämpligast är speciella vinprovningsglas, som ”Vinum” ur Riedel serien. Sådana glas är bredare nedtill och blir smalare upptill. Därigenom har vinet tillräckligt med plats nere, för att kunna ta kontakt med luften och utveckla sina aromer, som kan ges vidare i koncentrerad form till din näsa genom den lilla öppningen. Glasen bör alltid vara klara, och inte röda, blåa eller gröna.

Uppsamlingskärl:

Då vi i samband med en vinprovning mer sköljer, smaskar och smakar än dricker, bör man har ett kärl till hands att spotta ut vinet i. Det finns dyra och formsköna spottkoppar, som man kan köpa, om man gör vinprovningen till sin hobby. För alla som vill prova vin lite då och då, går det bra med en plasttratt som sätts på en tom vinflaska. I denna kan du spotta eller hälla, precis som det behagar.

Vatten & bröd:

Vill du prova flera olika viner, bör man förutom ledningsvatten även ha neutralt bröd till hands. Gommen behöver nämligen “rengöras“ då och då. Grissini är ännu bättre än vitt bröd, då även brödets deg klarar av att trötta ut gommen. Ost är visserligen populär vid sådana tillställningar, men inte att rekommendera. Ostens egna smak är helt enkelt för stark, och kombinationen mellan ost och vin en egen vetenskap.

Neutralt smaksinne:

”Man bör inte prova, när man är hungrig, då hunger trubbar av smaksinnet. Detta gäller även efter en stor måltid eller när man druckit mycket. Har man ätit väl kryddade eller salta rätter eller något annat som påverkar smaksinnet, bör man också avstå från att prova vin. Före en vinprovning bör man endast ha ätit lätt och inte ha några matsmältningsbesvär.” Detta var de råd som Florentinus gav för över 800 år sedan, och de stämmer än idag.

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar