Meny
Argentina / Druvsorter / Röda viner / Vinets ursprung / Vinländer / Vinregioner / Vintips

Puro – Kraftfullt, kryddigt och speciellt

Mendoza – Argentinas bästa vinberg

Redan Huarpes urinvånare kände till de klimatiska fördelarna som råder i regionen Agrelo i argentinska Mendoza. När de spanska conquistadorerna erövrade Mendoza på 1600-talet, stötte man på fyndiga bevattningssystem, som de använde för vinodlingen. Särskilt för Malbec och Cabernet är förutsättningarna perfekta, här på nästan 1 000 meters höjd nedanför Anderna. Den torra, steniga jorden är rik på mineraler, som under miljontals år följt med smältvattnet från Anderna ner i dalarna. Dessutom garanterar den intensiva solen att druvorna mognar perfekt. De stora temperatursvängningarna mellan dag och natt gör att vinerna från denna enastående region känns så otroligt friska.

Malbec – Argentinas viktigaste druvsort

Ursprungligen hörde den fruktiga och kryddiga Malbec till  de typiska Bordeaux-druvsorterna. Den behöver dock lång tid för att mogna och är känslig mot tidigt frost. Av denna anledning har många vinodlare avstått från denna speciella druvsort. För Malbec och den argentinska vinodlingen var det däremot en lyckoträff att franska nybyggare tog med sig denna druvsort till sitt nya hemland, då Malbec vid Andernas fot hittat idealiska förutsättningar för att utveckla hela sin ?ness.

Dieter Meiers vingods Ojo de Agua

Redan 1973, när Dieter Meier första gången besökte Argentina, såg han vilken enormt potential detta land har att erbjuda vinodlingen. Det skulle dock ta åtskilliga år innan hans dröm om ett eget vingods i Mendoza skulle uppfyllas. Den schweiziska konstnären, ? lmregissören, som framför allt blev känd som ledare för den legendariska gruppen Yello, byggde slutligen på nittiotalet godset Ojo de Agua.

Varaktighet är en förpliktelse

Här kombinerar man modern teknik med  idéer om biologisk odling och varaktighet. Till exempel bevattnas alla vinrankor med hjälp av ett droppsystem, som förses med vatten från en egen grundvattensjö.  Boskapshjordar betar hela året på härligt gröna ängar och Meier byggde både skolor och sjukhus för sina arbetare. Det viktigaste för honom och vinkällarmästaren Alain Bramaz är vinernas kvalitet. För att kunna garantera denna, ser man till att avkastningen vid skördarna är låg, och att de mogna druvorna bearbetas så skonsamt som möjligt med hjälp av den toppmoderna produktionsutrustningen.

PURO 2010

Malbec Cabernet, Ojo de Agna, Mendoza

Årets vin 2012

Puro Malbec Cabernet

Puro Malbec Cabernet

Redan den Malbec-typiska mörka färgen skapar förväntningar på ett tätt, mycket aromatiskt vin. Och dessa förväntningar uppfylls: Vinets doft innehåller aromer av örter, kryddor, bigarråer och björnbär. Med avsikt har man avstått från att låta PURO mogna i träfat. På grund av detta dominerar den färska, kryddiga Malbec-frukten. Den utmärkta balansen och längden har vinet fått genom att det förädlats med en andel Cabernet.
Med sin kryddiga och samtidigt fruktbetonade smak passar PURO perfekt till stekt och grillat kött!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar