Meny
Vinets ursprung / Vinmakare / Vinregioner

Zonin – ett av Italiens Ikonviner

För den italienska vinodlingen är Zonin ett av de mest betydelsefulla namnen. Och ett av de äldsta. Familjens vinodlingstradition går tillbaka ända till året 1821 – idag är det den sjunde generationen som har hand om företaget. Det är Gianni Zonin, den karismatiska ordföranden, som har präglat de senaste årtionden och som ligger bakom den stora framgången. Han leder företaget gemensamt med sina tre söner Domenico, Francesco och Michele. Gianni Zonin har erhållit många utmärkelser för sina förtjänster inom Italiens vinodling. Bland annat Leonardo Qualità Italia, en „Oscar“ för företagsanda, och Wine Excellence Award från American Chamber of Commerce.

Autentisk och innovationsvänlig

Familjen Zonins viner kännetecknas av en stor autenticitet. På godsen odlar man regionala druvsorter och bearbetar, lagrar och tappar upp endast egna druvor. Målsättningen är, att bevara Italiens typiska viner som en del av kulturminnet. Samtidigt är familjen också den drivande kraften när det gäller innovationer för den italienska vinodlingen. Även för detta har företaget prisbelönts ett ?ertal gånger: bl.a. 2010 med „Gran Vinitaly Special Award“, 2011 med utnämningen till „Italiens bästa producent“ från Luca Maroni, „Italiens Robert Parker“.

Venetos specialitet: Valpolicella Ripasso

I Veneto ligger familjen Zonins ursprung och än idag deras huvudsäte. Några av Italiens mest kända och mest omtyckta viner kommer från denna region med sina många vinodlingsområden. Ett av dem är Valpolicella, som utmärker sig genom sitt milda, nästan svala klimat. I trakten nordväst om Verona, staden med den berömda am? teatern, växer druvorna för vinet med samma namn, ur vilket Ripasso och Amarone framställs.
Som Ripasso erhåller Valpolicella Superiore tack vare den speciella vini?eringen den färg, doft och kraft, som gör vinet så unikt.

Montecampo Ripasso 2010 Valpolicella Superiore D.O.C. Zonin

Montecampo Ripasso 2010

Montecampo Ripasso 2010

När italiensk lätthet förenas med fina fruktaromer, blir resultatet ett vin som detta. Ripasso från familjen Zonins vingods är torrt, men ändå mycket mjukt och harmoniskt. Det doftar efter körsbär med nyanser av vanilj. I gommen känns både kropp och uttryckskraft. Okomplicerat och mycket välsmakande – här kan man verkligen känna Zonins kunnande. Det fina och inte för tunga röda vinet Montecampo Ripasso passar till exempel perfekt till fint stekta fläskmedaljonger med rosmarin-potatis i ugn och är mycket gott även utan mat.

Zonin:

“Best producer of the year”
Vinitaly 2010

Wine Excellence Award 2011
The American Chamber of Commerce

Inga kommentarer

    Lämna ett svar