Meny
Vinregioner

Gavi di Gavi – autentisk, livlig, bra

Gavi di Gavi

Gav di Gavi

Gav di Gavi

När bilkaravaner under 60-talets reseboom tog sig över Alperna till Italien, fanns det två olika slags turister. Den ena gruppen var nöjd med de söta vinerna från Lago di Caldaro eller Lambrusco. Den andra gruppen var däremot ute efter autentiskt vitt vin. Efter ett vin som smakar torrt, är livligt och passar till maten. Ofta hittade de vad de sökte i Gavi, då man i denna enklav producerar ett karaktäristiskt, strävt vin av den inhemska druvsorten Cortese.

Om Barolo är kungen bland Italiens viner, är då Gavi drottningen?

Den lilla staden Gavi befinner sig i Piemontes sydöstra ände och är den exklusiva hemvisten för många italienska toppviner. Piemonte ligger i nordvästra Italien vid Alpernas fot och gränsar delvis till Frankrike och Schweiz. I denna region vid Serralunga befann sig det italienska kungahusets marker. Barolo kallades för kungens vin, och det tog inte lång tid förrän alla regionens viner blev till kungen bland Italiens viner.

Ytorna i Piemonte är ofta små och odlas för hand. Det är i regel bönder och jordägare som står för produktionen.

Marken är dyrbar och sköts omsorgsfullt av vinodlarna. Klimatet i Piemonte är enastående. På de högt belägna vinbergen i närheten av Alperna är temperaturen svalare än på slätterna i riktning mot kusten. Piemontes vita viner är gracila och aromatiska, ofta uttrycksfulla, livliga och slanka. Precis som de massiva vinerna från Barolo och Barbera gör de ett nobelt inttryck.

Vin, med en smak som påminner om sten – och passar perfekt till fisk!

Piemontes bästa vita viner är gjorda på Arneis och Cortese: Arneis i Langhe, alltså den mera bergiga delen, Cortese på kullarna tillhörande Alpernas utlöpare mer i riktning mot kusten. Vinerna från denna region har fått sitt namn efter orten Gavi, de som kommer från kärnlandet heter egentligen Gavi di Gavi D.O.C.G. Vinstockarna växer där på kalkhaltig mark, vilket ger vinerna en mineralisk finess, som påminner om Chablis – eller champagne. Gavi är dock varmare än mellersta Frankrike, då det ligger på Alpernas södra sida. Området profiterar på medelhavsklimatet, som gör Gavi mildare, mognare men också mindre komplext än dess franska motsvarigheter.

Ett bra Gavi har en diskret doft av kärnfrukter, ängsblommor och stenarna i en bergsbäck. Det är ett slankt vin med en friskhet som påminner om citron. Därmed passar det perfekt till grillad fisk, ostron och havets frukter, många slags antipasti, sallader och lätta rätter.

Vi rekommenderar:

Gavi Narciso

Gavi Narciso

Terra dei Celti

Terra dei Celti

Inga kommentarer

    Lämna ett svar