Meny
Kul/Bra att veta / Vinregioner

Bordeaux 2011 – en underskattad årgång?

Bordeaux Vinkritikerna är överens: Årgången är bra, men får inget högsta betyg, som 2009 och 2010.

Året 2011 innebar problem för många vinodlare i Bordeaux: våren var varm och torr, sommaren sval och fuktig och det var först på senhösten som det åter blev vackert väder. Detta år är inte alla viner lika bra, utan det finns tydliga skillnader från Château till Château. Orsakerna är många. En del vinberg har en bättre vattenavrinning. Många vinodlare har förberett sina vinberg bättre för fukten. En del slottsherrar sorterade druvorna strängare till förmån för kvaliteten. En del önologer tog risken att vänta länge med skörden. De belönades med bra viner.

Vinerna från årgång 2011 – fördelarna?

 • de är eleganta
 • de har betydligt mindre alkohol än de från 2009 och 2010
 • de har friska fruktaromer
 • de har en struktur, som mindre beror på massiva tanniner än vital syra
 • de är betydligt billigare än de från föregående årgångar
 • de kan drickas tidigare än vinerna från 2010, kanske till och med tidigare än de från 2009

De svagare exemplaren från årgång 2011 led under de nämnda svårigheterna: Om allt gick snett är de tunna i stället för eleganta, sura i stället för friska och gröna i stället för aromatiska. 2011 är ett år, där vi som handelsföretag får provsmaka årets Bordeaux intensivare än vanligt för att kunna välja rätt.

De vita vinerna är fruktiga och livligt friska, även de stora vita vinerna, som mognat i barriques (ekfat), profiterar på den låga alkoholhalten och den präktiga syran. Sauternes har med ren ädelröta delvis blivit fantastiska. Utbudet på röda viner är heterogent, precis som vinprovarnas betyg: En del föredrog Rive Droite, vårt intryck var, att den som i Médoc planterat mycket Cabernet som mognar sent klarade sig bäst.

De bra vinerna från årgång 2011 har stabil frukt och är saftiga och friska. De är verkligen klassiska och alla vinälskare som gillar en europeisk, icke choklad koncentrerad utan slank och fin vinstil, kommer att gilla dem. Dessutom kommer många restauranger att lägga upp ett lager: Stora namn till ett förmånligt pris för en årgång som kommer att mogna tidigt, är idealisk för restauranger. Det enda som är öppet är prisutvecklingen. Det kan hända att vinpriserna i den fria handeln 2014 inte kommer att avvika mycket från förbeställningspriserna idag. Det är dock även möjligt att man upptäcker årgångens potential och att de bästa vinerna snabbt blir slutsålda eller dyrare.

1 Kommentar

 • Åsa
  2021-02-21 at 19:13

  Tipsa mig gärna några riktigt goda röda Bordeauxviner från 2011. Nu i vår firar jag och min man 10 år tillsammas och det vore roligt med ett vin från det året.

  Svara

Lämna ett svar