Meny
Kul/Bra att veta

Slottsvingodset Esterházy

Den legendariska adelsdynastin sätter nya standarder för Österrikes vinodling.

Innovation är tradition

Namnet Esterházy har i många århundraden varit förknippat med vinkulturen i Burgenland. Den moderna vinodlingen i denna region började år 1758. För första gången planteras Pinot-Noir-druvor från Bourgogne på de vinberg som till hör fursten Esterházy. Dessutom engageras en fransk oenolog, för att vinernas förstklassiga kvalitet ska kunna garanteras – på den tiden ett mycket innovativt, modigt och framför allt framsynt steg, som hela vinodlingsområdet hade nytta av.

Ett vin som uppskattas sedan flera hundra år tillbaka

Redan under 1800-talet var vinerna från Esterházy mycket väl ansedda i Europa. Vid hovet i Österrike-Ungern uppskattade man den förstklassiga kvaliteten. Särskilt kejsarinnan Maria Theresia (1717-1780) var förtjust i dessa viner. Joseph Haydn (1732-1809), som i nästan 30 år var familjen Esterházys kapellmästare, fick till och med en del av sin lön utbetald i vin, som förmån. Även det anspråksfulla och kräsna geheimerådet von Goethe, blev så förtjusta av de fantastiska vinerna från familjen Esterházys slottskällare, att han diktade ihop det bevingade talesättet “Esterháziskt älvrike“.

Uppbrott till en ny dimension när det gäller kvalitet

Under århundradenas lopp vinifieras familjen Esterházys vin på olika orter, till sist i Eisenstadt i slottet Esterházys historiska källare. Familjens höga anspråk när det gäller kvalitet kan slutligen inte längre tillgodoses med de begränsade möjligheter som finns i slottets fornminnesskyddade valv. Man behöver en annan lösning. På våren 2007 invigs därför ett nytt ultramodernt vingods i Trausdorf, nära Eisenstadt och med blickkontakt till slottet. Man sparade varken på möda eller kostnad och i enlighet med familjens tradition var endast det bästa bra nog.

Österrikes modernaste vingods

Man har inget eget presshus, utan druvorna bearbetas direkt i källaren för vita resp. röda viner. Naturligtvis avstår man helt från pumpar och arbetar endast med skonsam tyngdkraft. Lagerutrymmet för ekfaten är utrustat med naturlera, som utgör en perfekt reglering av temperatur och luftfuktighet.

Förstklassiga odlingsområden med excellent terroir

Företaget Esterházy har excellenta odlingsområden till sitt förfogande, som ägs av familjen sedan många år tillbaka. Vinbergen befinner sig mitt i vinodlingsområdet Neusiedlersee-Hügelland på Leithabergens och Ruster Hügellands sydliga sluttningar, däribland hittar man de bästa lägen regionen har att erbjuda. Den enastående symbiosen av kalkhaltig jord och det ovanliga klimatet, som påverkas av närheten till Neusiedlersee, skapar viner med utpräglad terroir-karaktär.

En välförtjänt lön för ett enastående arbete

Redan de första årgångarna av vinet från det nya vingodset erhöll utomordentliga betyg på viktiga internationella vintävlingar. 90 poäng och mer är inga sällsyntheter, och nyligen blev det hela fem guldmedaljer på den mycket betydande Austrian Wine Challenge awc vienna 2009, däribland „Hommage à Joseph Haydn” och flaggskeppet bland de röda vinerna ”Tesoro”.

„Och en sak är säker, för Esterházy är bara det bästa bra nog – det gäller även för de fina vinerna.” (Falstaff Weinguide 2009/2010) Schlossweingut Esterházy.

Blaufränkisch Esterházy

Blaufränkisch Esterházy

Quinquin

Quinquin

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar