Meny
Kul/Bra att veta

Brancaia – på väg mot stjärnorna

Brancaia viner serveras i förstklassiga lyxhotell och välrenommerade gourmetrestauranger med högsta kvalitetsanspråk.

Toscanas röda avantgardevin

Före upptäckten av Brancaia-vinerna, genom en rad kockar som utmärkts med Michelin-stjärnor, har en häpnadsväckande utveckling ägt rum.

För trettio år sedan var Brancaia en ödslig fastighet i sydöstra Castellina i Chianti. År 1981 köper de schweiziska äkta makarna Brigitte och Bruno Widmer godset, för att producera toscanska viner i spännande modern stil. Fackkunnig hjälp erhåller de av familjen Mazzei från Castello di Fonterutoli – där Brancaias viner vinifieras fram till 1998. Det blir en drömstart. Redan årgången 1983 vinner första pris på en stor Chianti-Classico-vinprovning!

Kvalitetsstrategin blir en succé

Brancaia blir snabbt en av Toscanas bästa vingods. En stor andel i denna framgång har sedan 1988 ett vin, som idag hör till de stora klassikerna bland ”Super Tuscans”: IL BLU, en underbar förening av den traditionella toscanska rödvins-druvan Sangiovese med den berömda Bordeaux-sorten Merlot. Vissa årgångar kompletterades med en liten andel Cabernet Sauvignon. 1994 är den första av många årgångar, som av Gambero Rosso erhåller de berömda 3 glasen.

Uppbyggnad av det lilla, fina sortimentet

1998 är ett viktigt år för Brancaia. Den egna nya källaranläggningen invigs, dottern Barbara skördar för första gången och familjen köper vinberg i närheten av Grosseto. Här växer och frodas ILATRAIA, en präktig cuvée av Cabernet Sauvignon, Sangiovese och Petit Verdot. Dessutom levererar dessa nya odlingsområdena druvor för ytterligare ett nytt vin, TRE, som debuterar med årgång 2000. Detta vin är Brancaias “nybörjarvin“ – en början på mycket hög nivå! Tre områden levererar druvorna: Castellina, Radda och Grosseto. Brancaias fjärde vin är en modern, mycket smidig version av ett Chianti Classico: Sangiovese kompletteras av en andel Merlot.

Med nästa generation in i framtiden

Idag har Barbara Kronenberg-Widmer och Martin Kronenberg tagit över ledningen av Brancaia. Kompetent hjälp erhåller de av en av de bästa och mest ansedda oenologerna i Toscana, Carlo Ferrini.

Brancaia il Blu 2008

Rosso di Toscana I.G.T. La Brancaia

Brancaia il Blu

Brancaia il Blu

Brancaias flaggskepp, IL BLU, förenar en klassisk Chiantis djup och komplexitet med det moderna vinets öppenhet och tillgänglighet. Druvorna kommer från särskilt utvalda små parceller och vinstockar med mycket låg avkastning. Trots det selekteras vindruvorna mycket noga en andra gång. Så uppstod ett voluminöst vin med uttrycksfull doft och mycket smidiga tanniner. IL BLU utmärks regelbundet med det högsta betyget – 3 glas – i den italienska vinguiden Gambero Rosso.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar