Meny
Vinets ursprung / Vinmakare / Vinregioner

Bertrand: En stjärna bland vinodlarna från Languedoc

Gérard Bertrand – ofta prisbelönt vinodlare

Gérard BertrandGérard Bertrand är en imponerande person. Hans storväxthet väcker respekt och hans öppna sätt gör honom sympatisk. Bertrand var en av Frankrikes berömdaste rugby-spelare, men som vinodlare är han uppskattad och känd i hela världen. Han är en av stjärnorna bland Frankrikes vinodlare, och har alltid i första hand låtit sig ledas av sin kärlek till vinerna från hans sydfranska hemtrakter istället för av sitt affärssinne.

Corbières och söderns Crus

Corbières sträcker sig från Narbonne ca 50 kilometer in i landet ända till fästningsstaden Carcassonne. Den magra jorden i detta urgamla kulturlandskap är som skapt för druvsorter som Carignan, Syrah och Grenache, som med hjälp av värmen i söder skapar viner med särskilt mycket kraft och krydda. På 1990-talet började vinodlare som Gérard Bertrand att odla viner i världsklass i detta område. Viner som uttnyttjar hela den potential som ? nns i söderns klimat, jord och druvsorter.

En hyllning till Georges Bertrand

Gérard har mycket att tacka sin far för när det gäller fascinationen för vin och rugby. Han var 10 år gammal när han ?ck följa med Georges ned i källaren för första gången. Sedan dess har han inte missat en enda årgång. När hans far George 1987 lämnade ifrån sig godsets ledning, tog Gérard över familjeföretaget, trots att han fortfarande var aktiv rugby-spelare. Vingodset ligger i Boutenac, som hör till de bästa lägena i Corbières när det gäller vin. Idag äger Gérard ett ?ertal gods i södra Frankrike. De mest ursprungliga vinerna producerar han dock i sin fars källare – där han lärt sitt hantverk. Där uppstod också cuveén 2011, familjens husvin. I detta vin lever faderns arv vidare: Tradition, kvalitet och terroir Corbières. Detta vin kan du köpa exklusivt hos The Wine Company!

 

Domaine Georges Bertrand 2011

 
Vieilli en fût de chène Corbières A.O.C.

2011 var ett särskilt bra år. Det är familjen Bertrands cuvée, som vi nu kan erbjuda men i begränsad mängd. 2011 lyckades den särskilt bra. Den soliga hösten gav nämligen vinerna extra mycket kraft och arom. Redan när du öppnar flaskan blandas doften av mogna druvor och lakrits med örter från Garrigue. I gommen övertygar vinet med sin sammetslena viskositet. Vinet har friskhet och substans, är harmoniskt och karaktärsfullt – precis som regionen där det hör hemma, Corbières.
Naturligtvis passar sydfranska rätter bäst till denna cuvée av Grenache, Carignan och Syrah. Oavsett om det bjuds på Cassoulet eller Ratatouille – timjan, oregano, mejram eller fänkål, utan Languedocs örter går det inte.

”Red Wine Maker of the Year 2012”
International Wine Challenge

”European Wineryof the Year 2011”
The Wine Enthusiast – Wine Star Awards

Inga kommentarer

    Lämna ett svar