Meny
Kul/Bra att veta

Rosé – lätta och uppfriskande sommarviner

Gran Sasso RosatoRosévinernas smak påminner mer om vitt vin än om rödvin. De innehåller betydligt mindre garvsyra än rödvin, vilket kommer av tillverkningsmetoderna. Rosévinerna är framförallt lätta och uppfriskande sommarviner. Tidigare framställdes de ofta av druvor som inte ansågs tillräckligt fina för att användas till rödvin och detta har säkert bidragit till rosévinernas något skamfilade rykte. Under senare tid har många producenter dock återupptäckt rosévinets kvaliteter. Förutsatt att man utgår från bra druvor går det utmärkt att producera smakfulla roséviner av hög kvalitet. Viner som kan avnjutas till en god måltid eller som en svalkande drink en varm sommardag.

I roséviner används huvudsakligen blå druvor och det finns fyra vanliga framställningsmetoder. Det röda färgpigmentet som ger vinet dess färg finns i druvans skal, medan druvsaften i sig är färglös. Färgen utsöndras först under jäsningen.

Chateau Font FreyeDen traditionella och vanligaste metoden är att man behandlar blå druvor som om de vore vita. Det franska fackuttrycket för detta är ”rosé de noirs” som betyder ungefär ”rosé på svart”. På väg genom druvkvarnen färgas musten (som är vit även hos blå druvor) av färgämnet i druvornas skal. Den svagt rödtonade musten bearbetas sedan som om den vore vit.

Den näst vanliga metoden kallas ”blödande” från franskans ”Saignée” (som för övrigt är den franska beteckningen för rosévin). Druvorna trycks till, men pressas inte. Efter 12 till 48 timmar tappar man av musten, eller låter den ”droppa av”, innan den hinner skifta färg till mörkare rött. En liknande metod är vanlig i Nya världen och i Amerika tillverkas ett mycket ljust rosévin som kallas ”Blush” på det här sättet.

Den tredje möjligheten är att blanda färdigt vitt och rött vin. Metoden används ofta för att producera mousserande rosévin eller champagne. Den är dock förbjuden i vissa länder, däribland Tyskland och Österrike.

Leon d’Oro RosatoMed den fjärde metoden utgår man från ett rödvin där tanninerna avlägsnas med klarmedel och vinet bleks med hjälp av aktivt kol. På så sätt framställs billiga, massproducerade roséviner.

En speciell rosévariant är den s.k. ”Rotling” som består av både vita och blå druvor som blandas innan de förs till pressen för vidare bearbetning. Rotlingviner är särskilt vanliga i de tyska vinregionerna Württemberg, Baden, Franken och Sachsen.

I vårt sortiment hittar du många fina roséviner från världens alla hörn.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar