Meny
Kul/Bra att veta

Lambrusco

Lambrusco är ett mycket originellt, pärlande vin med en intensiv och livlig karaktär som har lång tradition i hemmaregionen Emilia-Romagna. Den vanligaste typen av Lambrusco är det torra röda vinet, men det finns även vitt vin och rosévin – alla i olika halvsöta varianter.

Under 1970- och 80-talen blev Lambrusco en stor exportframgång för Italien, i synnerhet de halvsöta vinerna. I USA och norra Europa blev vinet mycket populärt och man brydde sig så lite om kvaliteten att vinodlarna till slut kunde hälla nästan vad som helst i flaskorna. Namnet Lambrusco naggades ordentligt i kanten och vinet försvann mer eller mindre helt ur de kräsna konsumenternas medvetande.

Men tiderna förändras och de senaste tio åren har Lambrusco upplevt något av en renässans tack vare några mycket entusiastiska vinodlare som vägrat att kompromissa med kvaliteten. Allt fler vinälskare har återupptäckt det pärlande vinet – och det med all rätt.

Namnet Lambrusco kommer från en druvsort som främst odlas i regionen Emilia-Romagna och som finns i flera olika underarter. Den mest kända sorten är Lambrusco Reggiano. De bättre Lambruscovinerna framställs med lågt skördeuttag och man använder traditionell skaljäsning för att utvinna smak och färg ur druvskalen. Därefter genomförs en andra jäsning som sker helt utan påverkan av luft och som ger vinet dess fina aromer.

Lambrusco LunatoEtt Lambruscovin av god kvalitet har en livlig och intensiv karaktär och passar i många olika sammanhang. Det kan avnjutas väl kylt som en uppfriskande drink eller drickas något varmare. Den som föredrar strävare viner bör dricka Lambrusco väl kylt medan den som vill ha ett vin som är mjukt och lent mot gommen vinner på att låta det bli rumstempererat. Oavsett vilken temperatur du väljer är Lambrusco ett perfekt vin till varma eller kalla förrätter eller lättare pastarätter. Invånarna i Emilia-Romagna menar dessutom att de fina pärlorna i vinet kan främja matsmältningen efter en tung måltid.

Lambruscos pånyttfödelse är en god nyhet för många, inte minst för alla grillentusiaster. För vad dricker vi helst till grillat nötkött, gris eller lamm? Det självklara svaret är förstås rödvin. Men ofta grillar vi på sommaren när det är varmt ute och då kan det vara klokt att ta det försiktigt med rödvinet så att det inte stiger en åt huvudet för fort. Och det är här Lambrusco kommer in i bilden. Det känns aldrig tungt och det röda Lambruscovinet som kan serveras kylt passar därför utmärkt till grillat kött.

Lambruscovinerna har fått en ny blomstringstid. Den pigga italienaren berikar åter vinvärlden med sitt smakrika och okomplicerade sätt och är en idealisk följeslagare till en god måltid. En ren njutning. Inte bara på sommaren!

Vi rekommenderar:

Lambrusco Lunato

Reggiano D.O.C. secco Medici Ermete

En specialitet från Emilia-Romagna, som hör till Italiens bästa vintyper: Traditionell Lambrusco är torr, aroma- tisk och frisk. Ett per fekt rött sommar- vin, som smakar bäst något kylt. Det är härligt mång sidigt och passar precis lika bra som aperitif och till god antipasti som till rustika grillade kotletter med sallad och bröd.

Guldmedalj
Berliner Wein Trophy 2011

Inga kommentarer

    Lämna ett svar