Meny
Kul/Bra att veta

Robert Mondavi – legenden från Napa Valley

Få människor har i så hög grad förändrat en hel bransch som Robert Mondavi förändrat vinodlingen i Kalifornien. Man glömmer lätt bort hur det gick till när han som femtioåring tog de första stegen mot sitt livsverk. Vid det laget hade han redan en lång karriär i familjeföretaget bakom sig. Mondavi föddes 1913 som son till italienska invandrare. 1922 grundade hans far företaget i Lodi som idag har kommit att bli Zinfandeldruvans högborg. Företaget för druvhandel växte snabbt och 1943 övertog familjen också den äldsta vinodlingen i Napa Valley – Charles Krug. Vinproduktionen gick vid den här tiden fortfarande på sparlåga efter ett 13 år långt spritförbud som i det närmaste tillintetgjort branschen. Under återuppbyggnaden av Charles Krug Winery genomförde familjen Mondavi många kloka förändringar. Bland annat introducerade de temperaturkontrollerad jäsning. Även i valet av vinmakaren André Tchelistcheff visade de stor kunnighet. Efter faderns död 1959 hade bröderna Robert och Peter svårt att enas om hur företaget skulle drivas vidare. Osämjan bröderna emellan utmynnade till slut i ett ökänt slagsmål på vingården år 1965.

Det ledde till att Robert lämnade familjeföretaget och året därpå grundade en egen vingård tillsammans med sonen Michael. Det blev den första nya odlingen i Kalifornien sedan spritförbudet upphävts. Vingården som anlades i en spanskinfluerad missionsstil är en arkitektonisk pärla. Dess signum är det imponerande klocktornet som även pryder alla vinflaskor som produceras på gården. Redan med de första vinerna visade Mondavi framfötterna och i synnerhet det torra, träfatslagrade sauvignonvinet Fumé Blanc väckte stort uppseende. De moderna odlingsprocesserna som hämtats från Europa blev en inspirationskälla för många senare vingårdar i området. Kombinationen av naturnära odling och en modern lagringsteknik, som senare kom att benämnas ”precisionsvinodling”, blev snart kännetecknande för all vinodling i Kalifornien. Det som gjort Mondavis vingård unik är just kombinationen av modern, satellitstödd värmeövervakning och satsningen på att anlägga våtmarker, häckningsplatser, buskar och skogspartier på vinberget.

Under åren som följde avlöste framgångarna varandra tills Robert Mondavi under 1980-talet valde att dra sig tillbaka från företaget. Bland annat inleddes samarbeten med många andra berömda vingårdar. Under sjuttiotalet grundade Mondavi tillsammans med Philippe de Rothschild den förstklassiga vingården Opus One och tillsammans med den chilenska vindynastin Chatwick den renommerade gården Seña. Som i förbifarten skapades kända märken som Woodbridge och Twin Oaks. Den framgångsrike vinodlaren och affärsmannen försonades till slut även med sin bror år 2005 och de två började åter producera vin tillsammans. År 2008 gick han så ur tiden, den store vinkännaren som kommit att bli en föregångare och en självklar symbol för den amerikanska vinodlingen. Mondavi blev 94 år.

Private Selection Zinfandel 2011

Mondavi Zinfandel

Private Selection Zinfandel

Med rätt firas Robert Mondavi som den amerikanska vinodlingens pionjär, hans viner är absoluta klassiker. Det kraftiga och samtidigt sammetslena rödvinet produceras av den för Kalifornien typiska druvsorten Zinfandel. Mondavi förser detta vin med doft av utpräglade aromer av svarta vinbär, torkad frukt och färska örter.

Private Selection Chardonnay 2011

Mondavi Chardonnay

Private Selection Chardonnay

Detta vin har fått sitt namn efter den legendariske Robert Mondavi, Kaliforniens stora vinpionjär. Vinet utlovar högsta kvalitet och uppfyller ett typiskt West Coast-Chardonnay i alla avseenden: yppig mogen frukt, mycket lyster, saftigt och välbalanserat, mjukt i gommen och en ihållande efter- smak.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar