Meny
Vinregioner

Gavi – Italiens unika vita vin

Gavi DOCG

Cortese

Gavi-druvan Cortese

Gavi är ett torrt italienskt vitt vin från vinregionen Piemonte. Redan den 26 juni 1974 tilldelades provinsen Alessandria DOC-status och sedan den 9 juli 1998 har vin från området ursprungsbeteckningen Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Det finns belägg för att man har tillverkat vin i Gavi sedan år 972. På 1950-talet började Vittorio Soldati framställa ”Gavi di Gavi” på sin vingård La Scolca, och under 1970-talet utvecklades vinet till ett riktigt kultvin.

På flasketiketten benämns vinet även Cortese di Gavi och vinerna som tillverkas i de närliggande områdena kallas Gavi di Gavi. Det fruktiga vinet har en kraftig syra och framställs av druvsorten Cortese. Det måste ha en alkoholhalt på minst 10,5 %. Det finns även ett mousserande vin (Spumante).

Ett bra Gavi-vin är fruktigt, aromatiskt och en aning kärvt och har ibland en ton av citron. Det lagras delvis på ekfat och påminner ofta om Chablis. Vinet passar utmärkt till mat, i synnerhet till olika fiskrätter.

Aurora 2012

Aurora 2012

Aurora 2012

Gavi D.O.C.G. Sarotto

Årets vita vin
2013

Detta Gavi-vin kommer från vingården ”Azienda Agricola Sarotto Roberto” i Piemonte. Det är en familjegård som har en lång tradition av vinframställning.

Aurora Gavi DOCG framställs av Cortese-druvan som har varit en av de viktigaste druvsorterna i Piemonte i över hundra år. Druvan får mogna fullt ut och plockas för hand i september. Druvsaften blandas kort med skalen, vilket gör fruktaromerna mer koncentrerade.

Vinet doftar intensivt av ananas, aprikos och persika med försiktiga blomtoner. I gommen har vinet en uppfriskande smak av gröna äpplen och citron. Ett växelspel mellan elegant syra och kompakt fyllighet med en tydlig eftersmak som stannar kvar länge.

Den flerbottnade smaken ger vinet friskhet och finess och passar perfekt en solig vår- eller sommardag. Gavi passar utmärkt till exempelvis skaldjur eller fisk och en fräsch sallad.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar